Ga naar de inhoud
Rusland ontkent

Iran erkent drone-leveringen aan Rusland, 'maar liegt over aantal'

Beeld © SIPA Press France

Iran liegt over het leveren van militaire drones aan Rusland. Dat zegt de Oekraïense president Volodimir Zelenski. Iran erkende vandaag voor het eerst drones te hebben geleverd aan Rusland. Volgens de Iraanse buitenlandminister ging het om slechts een 'klein aantal' en hadden de leveringen al maanden voor het begin van de oorlog plaatsgevonden.

Volgens Zelenski komen de uitlatingen van Iran niet overeen met de werkelijkheid. De Oekraïense president stelt dat zijn leger dagelijks zeker tien Iraanse drones uit de lucht schiet. Sinds half september zijn er volgens Kiev al meer dan driehonderd neergehaald.

'Medeplichtig aan misdaden'

Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken haalde eerder op de dag al uit naar Iran. "Teheran moet beseffen dat de gevolgen van medeplichtigheid aan de misdaden van de Russische agressie tegen Oekraïne veel groter zullen zijn dan het voordeel van de steun van Rusland", verklaarde een woordvoerder. Rusland ontkent in Oekraïne Iraanse drones te gebruiken.

Iraanse
Lees ook:
Iraanse killerdrones tergen Oekraïne: dit is waarom Iran Rusland helpt

Rusland zet drones in voor aanvallen op doelen in Oekraïne, met name op de (energie)infrastructuur. De Oekraïense bevolking wordt door de regering opgeroepen zo min mogelijk elektriciteit te gebruiken. 

Oekraïne en zijn westerse bondgenoten beschuldigen Iran er al langer van drones te hebben geleverd aan Rusland. De Europese Unie besloot vorige maand Iran daarvoor te sanctioneren. Het land wordt ook beschuldigd van het leveren van raketten aan Rusland, maar in tegenstelling tot de levering van drones wordt dat nog altijd door de Iraanse autoriteiten ontkend.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS