Ga naar de inhoud
Milieuvervuiling

Protest tegen olielek: gegijzelde toeristen Peru weer vrij

De gegijzelde toeristen Beeld © AFP

Zeker honderd toeristen die ruim een dag vast werden gehouden op een schip in het Peruaanse Amazonegebied door een groep inheemse Peruanen zijn weer vrijgelaten.

De groep had de toeristen gegijzeld uit protest tegen een olielek. De actievoerders verwijten de regering niets te doen tegen de milieuvervuiling. Het is onduidelijk of er momenteel nog meer mensen worden vastgehouden.

Onderweg naar huis

"Zij zijn al onderweg naar huis", zei de Peruaanse toerismeminister Roberto Sánchez tegen verslaggevers. Eerder meldden de lokale autoriteiten al dat de Peruaanse groep had beloofd de toeristen 'spoedig' vrij te laten.

"Na gesprekken met de leider van de groep werd ons verzoek om de mensen vrij te laten geaccepteerd", meldt het kantoor van de Peruaanse ombudsman op Twitter. De leider van de zogeheten Cuninico-gemeenschap bevestigde de overeenkomst kort daarop tegenover lokale media. "Rechten en respect voor het leven moeten zegevieren. Daarom gaan we ze de middelen verlenen die ze nodig hebben om bij hun bestemming aan te komen", aldus Watson Trujillo.

Asfalt
Lees ook
Asfalt door het oerwoud: de snelweg die de Amazone definitief de nek om kan draaien

Olielek

De inwoners van het gebied hadden de toeristen, onder wie zeker 27 buitenlanders en 80 Peruanen, gegijzeld op de Marañón-rivier. Het gaat naast Peruanen onder anderen om Amerikanen, Spanjaarden, Fransen, Britten en Zwitsers. Iedereen zou het goed maken. Volgens het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken waren er ook 'een aantal Belgen en een Duitser' onder de gegijzelden.

Met de gijzeling zeiden de dorpelingen de regering te willen dwingen iets te doen aan het olielek uit een pijpleiding van het energiebedrijf Petroperu. Ze eisten onder meer dat de noodtoestand wordt uitgeroepen.

Petroperu beweert dat de pijpleiding keer op keer opzettelijk wordt beschadigd. Sinds december vorig jaar zijn er meer dan vijftig schadegevallen geregistreerd. Het bedrijf zegt de vervuiling op te ruimen en de bewoners van drinkwater en voedsel te voorzien.

Bekijk ook: Waarom het Amazoneregenwoud verloren dreigt te gaan

02:11
De ontbossing in het Amazonegebied blijft maar doorgaan.