Ga naar de inhoud
Vluchtelingendebat

Frans parlementslid geschorst na roepen 'Keer terug naar Afrika'

Het debat werd stilgelegd na de uitspraak tegen Carlos Martens Bilongo (lichtgrijze jasje) Beeld © ANP

Het Franse parlement heeft ingestemd met de schorsing voor vijftien dagen van de uiterst rechtse politicus Grégoire de Fournas. Een debat in de Nationale Vergadering werd donderdag stilgelegd nadat het parlementslid zijn zwarte collega Carlos Martens Bilongo 'Keer terug naar Afrika' toeriep.

Dat deed De Fournas tijdens een betoog van Bilongo, waarin hij kritiek uitte op het Franse immigratiebeleid. De uitspraak leidde tot grote verontwaardiging in het parlement.

Op vrijdag kwamen in Parijs honderden mensen bij elkaar om Bilongo te steunen.

Politiek proces

De Fournas, lid van Rassemblement national, de partij van de extreemrechtse Marine Le Pen, mag vijftien dagen lang niet aanwezig zijn tijdens vergaderingen en debatten. Ook wordt de financiële compensatie die hij als parlementslid ontvangt de komende twee maanden gehalveerd.

Zijn partijleider schrijft op Twitter dat 'een politiek proces nu een politiek idee veroordeelt.'

Migranten

Zelf ontkent De Fournas dat hij zich rechtstreeks tot Bilongo richtte. Hij zou niet tegen hem hebben gezegd 'keer terug naar Afrika', maar 'laat hen terugkeren naar Afrika. In het Frans is het verschil nauwelijks te horen.

Volgens De Fournas sloeg zijn opmerking op migranten die per boot naar Europa vluchten, zij moeten volgens hem terugkeren naar het Afrikaanse continent.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.