Ga naar de inhoud
Onduidelijk waar ze zijn

'Resten Chinese raket op ongecontroleerde wijze terug in dampkring'

De brokstukken komen van de Long March-5B. Beeld © AP

Een Chinese raket die een onderdeel van een ruimtestation had gelanceerd, is boven het zuidelijke deel van de Grote Oceaan teruggekeerd in de dampkring. Dat meldt de ruimte-afdeling van het Amerikaanse ministerie van Defensie. De 're-entry' ging ongecontroleerd. China kon er daardoor niet voor zorgen dat de brokstukken zouden neerkomen op een plek waar geen mensen in de buurt zijn.

Meestal plonzen de resten gecontroleerd in zee, maar omdat het nu niet gecontroleerd gebeurt, kan dat ook op land zijn. Het is onduidelijk waar de brokstukken precies neer zullen komen.

De restanten van de raket vlogen even over Zuid-Europa. In delen van Spanje werd het luchtruim daarom tijdelijk gesloten. Nederland lag niet in de gevarenzone, de raketonderdelen kwamen niet zo noordelijk.

Grote
Lees ook:
Grote asteroïde ontdekt die 'ooit de aarde kan raken'

Waarom gebeurt dit?

Maar waarom vallen die brokstukken überhaupt weer op aarde? Dat zit zo. Zodra een vaartuig in een baan rond de aarde is gebracht, zijn de onderdelen die hem hebben laten opstijgen niet meer nodig. In sommige gevallen krijgen ze dan een duwtje zodat ze worden gegrepen door de zwaartekracht.

Ze plonzen daarna in de Grote Oceaan tussen Chili en Nieuw-Zeeland. Dat is de meest afgelegen plek op aarde. Het dichtstbijzijnde stuk land is bijna 2700 kilometer verderop. In andere gevallen krijgen de raketbrokstukken juist een duw omhoog, zodat ze zelf ook in een baan rond de aarde blijven. Daardoor draaiden vele duizenden stukken ruimteafval rond onze planeet.

China lanceerde maandag het derde en laatste onderdeel van zijn ruimtestation Tiangong (Hemels Paleis). De module heet Mengtian, oftewel Dromen van de Hemel. Afgelopen juli ging een ander deel naar het ruimtestation, en de resten van de raket kwamen toen bij de Filipijnen in zee terecht.