Ga naar de inhoud
Herdenkingsplek na film

Harry Potter-fans mogen geen sokken meer achterlaten bij 'graf' Dobby

Huiself Dobby. Beeld © Mary Evans Picture Library Ltd.

Harry Potter-fans in Wales laten zoveel sokken achter op het strand, dat hen is gevraagd daarmee te stoppen. Het laten slingeren van de kledingstukken heeft alles te maken met het zogenaamde graf van de elf Dobby, dat op het strand is te vinden.

Dat schrijft NBC News. Het strand werd bekend dankzij de verfilming van het zevende boek uit de serie, Harry Potter en de Relieken van de Dood. In de film, die in 2010 uitkwam, speelt de sterfscène van de elf zich af op Freshwater West Beach in Pembrokeshire.

'Prachtige plek'

Harry houdt Dobby in zijn armen terwijl de elf sterft. Dobby spreekt de laatste woorden: "Dit is een prachtige plek om met vrienden te zijn."

Sindsdien is het strand een bedevaartsoort voor Harry Potter- en met name Dobbyfans geworden. Op het strand is een speciale herdenkingsplek voor de elf gemaakt.

Huiselven worden in de boekenreeks bevrijd van hun werkzaamheden als zij een kledingstuk van hun baas krijgen. De kwaadaardige eigenaar van Dobby, Lucius Malfoy, wordt om de tuin geleid waardoor hij een sok aan de elf geeft. Tot aan zijn dood draagt Dobby deze bewuste sok.

National Trust Wales vraagt de fans volgens NBC om alleen foto's te maken. "Artikelen zoals sokken kunnen het milieu en wilde dieren in gevaar brengen."

Acteur
Lees ook:
Acteur Robbie Coltrane (72), Hagrid uit Harry Potter, overleden