De deal over de Oekraïense graanexport is weer van kracht. De afgelopen dagen voeren de graanschepen zonder toestemming van Rusland over de Zwarte Zee. De Russen laten nu weten dat ze de garantie hebben gekregen dat Oekraïne de graanroute niet zal gebruiken voor militaire operaties en dat ze hierom weer meedoen.
Een paar dagen geleden werd de deal eenzijdig stopgezet door Rusland nadat er een drone-aanval zou hebben plaatsgevonden bij de Krim afgelopen weekend. Hierbij zou een schip licht beschadigd zijn geraakt.
Na lange onderhandelingen kwamen Rusland en Oekraïne afgelopen zomer tot een akkoord om weer graan uit te voeren. Oekraïne was voor de oorlog één van de grootste exporteurs van graan ter wereld. Veel landen uit voornamelijk Afrika en Azië zijn voor hun voedselvoorziening afhankelijk van het relatief goedkope graan uit Oekraïne.

Het akkoord om weer graan te vervoeren kwam er in juli na tussenkomst van Turkije en de VN. Omdat Oekraïne en Rusland grote graanexporteurs zijn, was de VN bang voor wereldwijde voedseltekorten als gevolg van de oorlog. Veel schepen hebben sinds de zomer tarwe, maïs en andere graansoorten vervoerd via het coördinatiecentrum in Istanbul.
Ook ditmaal was Turkije betrokken bij de onderhandelingen. De Oekraïense president Volodomir Zelenski bedankte vandaag de Turkse president Erdoğan voor zijn inspanningen bij de deal en 'zijn standvastige steun aan de soevereiniteit van Oekraïne'.
Het huidige akkoord over de graandeal loopt in principe tot 19 november. VN-topman António Guterres benadrukt het belang van de deal en wil met de landen werken aan een verlenging hiervan.