Ga naar de inhoud
Man met hamer op camerabeelden

Aanvaller Pelosi 'was op zelfmoordmissie', politie greep laat in

Het huis van Pelosi waar de aanval vorige week plaatsvond. Beeld © ANP / AP

De aanvaller van de echtgenoot van Nancy Pelosi was naar eigen zeggen 'op een zelfmoordmissie'. Hij had een lijst met doelwitten en was van plan ook andere politici aan te vallen. Intussen zijn er na de aanval met de hamer vragen over het optreden van de Amerikaanse politie. Agenten zouden camerabeelden te laat hebben opgemerkt.

"Ik wilde hem niet echt pijn doen, maar dit was een zelfmoordmissie." Dat zou de 42-jarige David DePape, die wordt verdacht van de aanval op Paul Pelosi (82), tegen de politie hebben gezegd.

'Al kost het mijn leven'

"Ik ga hier niet staan ​​en niets doen, ook al kost het me mijn leven", zei de aanvaller verder volgens The Washington Post. De Amerikaanse krant wist de hand te leggen op de rechtbankdocumenten, waarin ook naar voren kwam dat de verdachte van plan was om Nancy haar knieën te breken als zij tegen hem zou liegen.

Heb jij vragen over zelfmoord?

Stichting 113 Zelfmoordpreventie: bel 113 of 0800-0113 (gratis), of anoniem via de chat op de website 113.nl 

24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen per week

De man viel vorige week de woning van Nancy Pelosi in San Francisco binnen. De Amerikaanse toppolitica was op dat moment niet thuis, haar man Paul wel. Hij werd met een hamer aangevallen en liep een schedelbreuk en ernstige verwondingen aan zijn rechterarm en handen op.

Aanvaller
Lees ook:
Aanvaller Paul Pelosi wilde Nancy 'haar knieën breken'

DePape zei volgens de Amerikaanse krant tegen de politie dat hij een lijst met doelwitten heeft. Daarop staan een lokale professor, verschillende prominente politici en hun familieleden. Al deze figuren zou hij van plan zijn geweest aan te vallen om zo 'de leugens uit Washington' te bestrijden.

Tientallen jaren cel

Gisteren zei de verdachte tegen de rechter juist dat hij onschuldig is aan alle aanklachten. Hij is aangeklaagd voor mishandeling, poging tot ontvoering en poging tot moord en kan tientallen jaren celstraf krijgen als hij veroordeeld wordt.

Intussen schrijft The Washington Post ook dat er kritiek is op het trage politieoptreden. Het huis van Nancy Pelosi wordt al acht jaar lang beveiligd en er hangen verschillende beveiligingscamera's rondom de woning. De politie zou pas in actie zijn gekomen toen het alarmnummer werd gebeld.

Beveiliging weg

Anonieme bronnen zeggen tegen de Amerikaanse krant dat de camerabeelden niet goed bekeken werden, terwijl de man met de hamer daar wel duidelijk op te zien was. De agenten die normaal buiten de woning van Pelosi de wacht houden, zouden vertrokken zijn toen de Amerikaanse toppolitica zelf het huis uit ging. Haar man bleef op dat moment alleen achter.

Overvaller
Lees ook:
Overvaller was in huis op zoek naar Democratische leider Nancy Pelosi