Ga naar de inhoud
'Onacceptabel'

Noord-Korea vuurt zeker tien raketten af, Zuid-Korea schiet terug

Beelden van de Noord-Koreaanse rakettest op Zuid-Koreaanse tv. Beeld © ANP / AP

Noord-Korea heeft vanochtend tien verschillende raketten afgevuurd. Een van deze raketten landde in de buurt van de Zuid-Koreaanse kust, waar ook het luchtalarm klonk. 'Onacceptabel', zegt het Zuid-Koreaanse leger, dat na de 'provocatie' zelf ook raketten heeft afgevuurd.

De Noord-Koreaanse raketten werden volgens Zuid-Korea 'richting het oosten en westen' afgevuurd. De Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol beloofde eerst een 'snelle reactie' op de laatste 'provocaties'. Even later zei Yoon zelfs dat 'dit in feite een invasie is'. Zuid-Korea schoot daarom drie raketten terug richting Noord-Koreaanse wateren. 

Naar de schuilkelder

Door de Noord-Koreaanse raketlanceringen ging vanochtend op het afgelegen Zuid-Koreaans eiland Ulleung het luchtalarm af. Bewoners van het eiland werden opgeroepen naar de schuilkelders te trekken.

Noord-Koreaanse
Lees ook:
Noord-Koreaanse raket over Japan was 'nucleaire oefening', zegt Kim Jong-un

Een van de Noord-Koreaanse raketten landde in de buurt van Zuid-Koreaanse wateren. Dat betekent in feite dat de raket volgens Seoul ten zuiden van de betwiste zeegrens landde. Dat zou nooit eerder zijn gebeurd. Ook Japan bevestigde de raketlanceringen.

Vorige maand klonk in Japan voor het eerst in jaren het luchtalarm door een Noord-Koreaanse raket die over het land vloog. Wij stelden Noord-Korea-expert Casper van der Veen toen de vraag of dit kan gaan escaleren.

Luchtalarm door Noord-Koreaanse raket, gaat dit escaleren?

02:42
'Noord-Korea zal je er altijd aan blijven herinneren dat het een bedreiging is', zei expert Casper van der Veen.

Grote militaire oefeningen

Noord-Korea vroeg Zuid-Korea en de Verenigde Staten enkele uren voor de lanceringen te stoppen met de grote militaire oefeningen die de twee landen organiseren. Deze week begonnen de Amerikanen aan een oefening in Zuid-Korea waar honderden gevechtsvliegtuigen aan meedoen.

Noord-
Lees ook:
Noord- én Zuid-Korea vuren waarschuwingsschoten op zee af