Ga naar de inhoud
Verlies nog niet erkend

Bolsonaro blijft stil, maar zijn bondgenoten geven de nederlaag één voor één toe

President Bolsonaro van Brazilië. Beeld © ANP

Lula president, Bolsonaro president af. Zo is het vanaf 3 januari, en zo zal het (zo mogen we toch aannemen) blijven. Maar Bolsonaro heeft nog niets van zich laten horen sinds gisteravond. Smeedt hij alsnog een plan? Of geeft hij straks toch zijn verlies toe? Dat laatste doen sommige van zijn vertrouwelingen wel, en dat maakt het voor Bolsonaro extra lastig nog een lastercampagne te starten tegen de uitkomst van de verkiezingen.

Dat laatste werd wel verwacht. Al voor het verlies zei Bolsonaro meerdere keren dat het systeem fraudegevoelig was, en dat hij een mogelijke nederlaag niet zomaar zou accepteren. "De vraag is nu of hij dat daadwerkelijk al doen, en of hij zijn achterban ook echt gaat vragen de straat op te gaan om te demonstreren", zegt RTL Nieuws-redacteur Fabio Bravo Rebolledo.

'Verkiezing verloren'

Dat laatste kan nog steeds, maar wordt steeds lastiger, naar mate er meer politici zijn die Lula feliciteren met de overwinning. En dan hebben we het niet over buitenlandse politici. Veel van hen leken flink enthousiast over de linkse overwinning. Rebolledo: "Die waren er vanochtend met hun felicitaties opvallend snel bij." 

Fans van Lula waren gisteravond uitzinnig:

Aanhang Lula uitzinnig: 'Homofobe racist Bolsonaro verslagen'

01:32
'Homofobe racist Bolsonaro verslagen', werd geroepen.

Die felicitaties waren niet bijzonder, maar anderen waren dat wel. Neem bijvoorbeeld senator Damares Alves, een bondgenoot van Bolsonaro. Zij schrijft: "We hebben de verkiezing verloren, maar daarmee niet de liefde voor ons land."

Moro veroordeelde Lula

Een andere bondgenoot van Bolsonaro die zich heeft neergelegd bij Lula als president, is Sergio Moro. De ex-minister van justitie heeft een geschiedenis met Lula, hij was namelijk de rechter die hem een gevangenisstraf gaf, voor vermeende corruptie. 580 dagen zat Lula vast, toen hij toch werd vrijgesproken van die verdachtmakingen. Rechter Moro zou niet objectief hebben gehandeld.

Lula
Lees ook:
Lula wint Braziliaanse verkiezingen, maar Bolsonaro legt zich er nog niet bij neer

Maar niet lang na de veroordeling van Lula, nam Moro zitting in de regering van Bolsonaro. Nu zegt Moro: "Ik zal in 2023 in de oppositie zitten. Zo is de democratie." Rebolledo: "En ook bondgenoot en gekozen gouverneur van Sao Paolo Tarcisio de Freitas zegt dat de verkiezingen betrouwbaar zijn verlopen."

Nog altijd is het dus stil rondom Bolsonaro zelf. Verliezen was niet zijn plan. Maar trekt hij alles uit de kast om zijn verlies aan te vechten? Misschien horen we het morgen, misschien wel een heel stuk later. Rebolledo: "Hij heeft tijd. De inauguratie is pas in januari."

Volgens de Braziliaanse minister van Communicatie reageert Bolsonaro later vandaag op de verkiezingsuitslag. Hij zou de tijd nodig hebben gehad 'om rustig aan zijn speech te kunnen werken'. Of hij de verkiezingsuitslag zal erkennen, maakte de communicatieminister niet bekend.

Ook de voormalig minister van milieu accepteert de nederlaag. Hij sluit af met de woorden. "Het is nu tijd voor rust."