Ga naar de inhoud
Export lag stil

Twaalf schepen met graan uit Oekraïne vertrokken

Graanschepen op de Zwarte Zee (archieffoto) Beeld © EPA

Twaalf schepen met graan en andere landbouwproducten zijn vertrokken uit Oekraïne, meldt de Oekraïense minister van Infrastructuur Oleksander Koebrakov.

De belangrijke Oekraïense graanexport over de Zwarte Zee lijkt daarmee hervat, nadat die zaterdag was stilgelegd omdat Rusland zich had teruggetrokken uit de graandeal met Oekraïne.

Dat de schepen toch konden uitvaren is het gevolg van een humanitaire corridor die de Verenigde Naties samen met Turkije en Oekraïne hebben ingesteld. Rusland zou daarvan op de hoogte zijn gesteld, meldt de VN, maar heeft er niet op gereageerd.

Prijs graan schiet omhoog

Rusland schortte de afspraken afgelopen weekend 'voor onbepaalde tijd' op, na een droneaanval op Russische schepen bij de door Rusland bezette Krim.

Op de belangrijkste Amerikaanse beurs voor graan, die in Chicago, stegen daarna de prijzen van tarwe en mais sterk door de toegenomen onzekerheid over de wereldwijde toevoer.

Oekraïense
Lees ook
Oekraïense graanschepen 'mogen varen', maar Russen zwijgen

De graanexport uit Oekraïne kwam na de Russische invasie tijdelijk stil te liggen. Rusland en Oekraïne kwamen afgelopen zomer echter tot een akkoord zodat Oekraïne weer graan kon uitvoeren over de Zwarte Zee, na bemiddeling door Turkije en de Verenigde Naties.

Graanexport
Lees ook
Graanexport Oekraïne ligt stil, VN maakt zich zorgen om voedselcrisis