De Verenigde Naties, Turkije en Oekraïne meldden gisteren dat zestien schepen met Oekraïens graan weer over de Zwarte Zee mogen varen. Het is alleen de vraag wat deze beslissing waard is zonder de steun van Rusland. Dat land besloot dit weekend 'voor onbepaalde tijd' uit de graandeal te stappen vanwege drone-aanvallen bij de Krim.
Met de toestemming voor zestien schepen hopen de Verenigde Naties de Oekraïense graanexport weer in beweging te krijgen. VN-topman António Guterres is 'zeer bezorgd' en doet er momenteel alles aan om de graandeel te redden, zei zijn woordvoerder.
Rusland liet dit weekend weten niet meer mee te willen werken aan het akkoord dat in juli met Oekraïne werd gesloten over het transport van graan uit dat land. Dat komt door droneaanvallen op schepen in de buurt van de Krim, liet het Russische ministerie van Defensie weten.
Prijs van graan omhoog
Oekraïne was voor de oorlog een van de grootste exporteurs van graan ter wereld. Veel landen uit voornamelijk Afrika en Azië zijn voor hun voedselvoorziening afhankelijk van het relatief goedkope graan uit Oekraïne. Nadat Rusland de graandeal dit weekend stopte, ging de prijs van graan meteen met een paar procent omhoog.

De schepen die volgens Turkije, de Verenigde Naties en Oekraïne nu toch weer gaan varen zijn twaalf uitgaande en vier inkomende boten.
Coördinatiecentrum in Istanbul
In een verklaring zegt het coördinatiecentrum voor de export in Istanbul dat vandaag ook nog veertig andere uitgaande schepen geïnspecteerd worden. Volgens de drie landen is de Russische delegatie op de hoogte van de plannen.
Of Rusland de Oekraïense schepen doorgang verleent is de vraag. Rusland heeft niet gereageerd op het nieuws.
