Ga naar de inhoud
Tot einde spannend

Lula wint Braziliaanse verkiezingen, maar Bolsonaro legt zich er nog niet bij neer

Lula gaf een overwinningstoespraak na de verkiezingsuitslag. Beeld © ANP / AFP

De verkiezingen in Brazilië zijn tot het tellen van de allerlaatste stemmen spannend gebleven, maar oud-president Lula da Silva heeft nipt gewonnen. De huidige president Jair Bolsonaro zal de uitslag vrijwel zeker niet zomaar accepteren, zo is de verwachting. Lula heeft al een overwinningstoespraak gegeven, maar van Bolsonaro hebben we uren na de uitslag nog altijd niets gehoord. "Een coup is niet uitgesloten."

In de eerste ronde begin deze maand haalde Lula al meer stemmen dan Bolsonaro, maar er was wel een tweede ronde nodig. Deze tweede ronde won de linkse Lula nipt. Hij kreeg 50,9 procent van de stemmen, tegen 49,1 voor Bolsonaro. 

Land compleet verdeeld

Brazilië is al weken verdeeld in twee kampen die elkaar niet kunnen luchten of zien. Rechts was vertegenwoordigd door Bolsonaro en Lula is de hoop van links Brazilië. Dat zal na deze uitslag niet minder worden.

Hoe erg ze verdeeld zijn, kun je ook zien in deze video:

Waarom Brazilianen hun iconische voetbalshirt niet meer willen dragen

01:43
Waarom Brazilianen hun iconische voetbalshirt niet meer willen dragen

"Een deel van de Brazilianen houdt Bolsonaro verantwoordelijk voor de zware economische problemen die het land nu heeft", verklaart RTL Nieuws-buitenlandredacteur Fabio Bravo Rebolledo de nederlaag voor de zittende president.

Ook is er veel woede over zijn nonchalante aanpak van de coronapandemie, waardoor er in Brazilië naar verhouding veel coronadoden zijn gevallen. Zij geloven in de linkse Lula, die al eens president was en onder wiens leiding het economisch juist goed ging met Brazilië.

Comeback

Voor Lula betekent de overwinning een comeback. De 77-jarige politicus regeerde Brazilië al tussen 2003 en 2010 en was populair in die tijd, maar werd daarna in verband gebracht met een groot corruptieschandaal. Hij heeft daarvoor zelfs anderhalf jaar in de gevangenis gezeten. In maart dit jaar draaide het Hooggerechtshof zijn veroordeling terug, omdat de rechter bevooroordeeld zou zijn geweest. Die rechter, Sergio Moro, werd later minister van Justitie onder Bolsonaro.

In zijn overwinningstoespraak riep Lula gisteravond op tot 'vrede en eenheid'. Hij zei dat 'Brazilië terug is op het wereldtoneel' en beloofde het op te nemen voor het Amazonegebied. "Ik ben er voor alle 215 miljoen Brazilianen, niet alleen voor degenen die voor mij gestemd hebben", sprak Lula verder. "We zijn één land, één volk, een geweldige natie."

Feit is dat de conservatieve achterban van Bolsonaro, bijna de helft van de stemmers dus, niets van Lula moet hebben, zegt Bravo Rebolledo. "Brazilië is een gelovig land en Bolsonaro’s ideeën tegen abortus en tegen homorechten slaan bij veel mensen aan. Ook kreeg Bolsonaro veel steun van de boeren, die hij toestaat om het Amazone-regenwoud te kappen en er landbouwgrond van te maken."

Verwacht wordt dat Bolsonaro de verkiezingsuitslag aan zal vechten, zeker nu het verschil zo miniem is. Hij heeft al twijfels geuit over de betrouwbaarheid van de stemmachines die gebruikt zijn bij deze verkiezingen.

Verder heeft hij meerdere malen zonder bewijs aangegeven dat het Braziliaanse kiessysteem fraudegevoelig is en gesuggereerd dat hij zich niet bij een verlies zou neerleggen, zoals wordt uitgelegd in onderstaande video:

'Trump van de tropen': hoe Bolsonaro de democratie onder vuur neemt

03:56
'Trump van de tropen': hoe Bolsonaro de democratie onder vuur neemt

Volgens RTL-buitenlandredacteur Bravo Rebolledo probeert Bolsonaro zijn aanhangers nu te laten geloven dat de verkiezingen zijn gestolen. "Hij wil hen bespelen om de straat op te gaan en de machtsovername tegen te houden."

Bravo Rebolledo denkt dat een coup dan ook niet is uitgesloten. "De vraag is namelijk wie hem en zijn aanhangers  gaat stoppen. De politie in de grote steden staat achter Bolsonaro. En het leger is verdeeld. De vraag is of ze op gaan treden of juist de kant van Bolsonaro kiezen."

Felicitaties wereldleiders

Verschillende wereldleiders hebben Lula gefeliciteerd met zijn overwinning. De Amerikaanse president Joe Biden sprak van 'vrije, eerlijke en geloofwaardige verkiezingen'. De Franse president Emmanuel Macron feliciteerde Lula ook direct en zei te verwachten dat Frankrijk en Brazilië hun vriendschappelijke banden zullen aanhalen de komende tijd.

Ook premier Mark Rutte feliciteerde Lula. Hij zegt uit te kijken naar 'verdieping' van de sterke relatie die beide landen nu al hebben.

Ook zegt Rutte samen met Lula te willen werken aan wereldwijde opgaven.