Ga naar de inhoud
Gratis vlucht en verblijf

Qatar betaalt tickets Oranjefans in ruil voor loftuitingen op social media

Oranjefans tijdens een WK-kwalificatiewedstrijd. Beeld © ANP

Vijftig Oranjefans gaan op kosten van gastland Qatar naar het wereldkampioenschap voetbal. Zowel de vlucht als het verblijf wordt door het land betaald. In ruil daarvoor moeten zij zich positief uitlaten over het WK op social media. Die uitingen gebruikt de WK-organisatie voor marketingdoeleinden.

De vijftig fans moeten zich houden aan een gedragscode, de zogeheten 'code of conduct'. In dat document staat dat zij op social media een positieve bijdrage leveren en dat zij 'beledigende' reacties van derden rapporteren, blijkt uit onderzoek van de NOS.

Posts van de fans die niet voldoen aan de code worden verwijderd. Ook kan de WK-organisatie de overeenkomst opzeggen als supporters zich niet aan de overeenkomst houden.

Twijfelachtige reputatie

Oranjefans die gebruikmaken van de mogelijkheid om op deze manier naar Qatar toe te gaan, laten aan de NOS weten zich bewust te zijn van de twijfelachtige reputatie van het land. Toch was het besluit van de KNVB om af te reizen naar de Golfstaat genoeg reden voor hen om het Nederlands elftal ook in Qatar te willen steunen.

Pottenkijkers
Lees meer:
Pottenkijkers ongewenst: zo bepaalt Qatar wat jij (niet) mag zien tijdens WK

De WK-organisatie geeft op de eigen website aan dat het zogeheten Fan Leader Network is bedoeld om meer inzichten te krijgen over het toernooi en wat er speelt onder de fans. Het speelt een 'essentiële rol' in de promotie van het WK. Onder de 32 deelnemende landen zijn zo'n 200 'fan leaders' geselecteerd.

Een van de twee Nederlandse fan leaders zegt tegen de NOS dat hij samen met zijn collega zo'n vijftig Oranjefans heeft geselecteerd voor de gratis WK-reis. 

Het gastland van het komende WK ligt al langer onder een vergrootglas vanwege de mensenrechtenschendingen in het land. Volgens schattingen zijn bij de bouw van stadions voor het toernooi duizenden gastarbeiders om het leven gekomen. Ook zijn er zorgen over de veiligheid van de lhbti-gemeenschap in het land.

'Verzinsels'

De emir van Qatar, Tamim bin Hamad Al Thani, liet deze week weten boos te zijn over deze verhalen. Volgens hem waren het slechts 'verzinsels'.

Eerder dit jaar was correspondent Olaf Koens in Qatar waar hij met arbeidsmigranten sprak:

Wat je niet ziet van het WK in Qatar: werkkampen voor gastarbeiders

02:14