Ga naar de inhoud
Nek-aan-nek-race

Brazilië kiest nieuwe president: wordt het Lula of Bolsonaro?

Lula da Silva (l) en Jair Bolsonaro (r) Beeld © AFP

Brazilië gaat vandaag naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. 156 miljoen Brazilianen mogen in de tweede en laatste stemronde beslissen of de huidige president Jair Bolsonaro mag blijven zitten, of dat hij het veld moet ruimen voor zijn rivaal, de linkse oud-president Luiz Inácio Lula da Silva. Volgens de peilingen krijgt de rechts-populistische Bolsonaro geen tweede termijn.

Verschillende peilingen schatten vlak voor de presidentsverkiezing in dat Lula een voorsprong heeft van zo'n 5 à 6 procentpunt. Maar vier weken geleden bij de eerste ronde bleek dat de steun voor Bolsonaro onderschat was. Zijn achterstand was toen een stuk kleiner dan vooraf gedacht, waardoor de tweede stemronde nodig was.

De Braziliaanse peilers durven het dit keer niet met zekerheid te zeggen, maar ze gaan er nog steeds van uit dat Lula gaat winnen. Het is vooral de vraag hoe Bolsonaro zou reageren op een nederlaag. De president heeft meerdere malen zonder bewijs aangegeven dat het Braziliaanse kiessysteem fraudegevoelig is en gesuggereerd dat hij zich niet bij een verlies zou neerleggen, zoals wordt uitgelegd in onderstaande video:

'Trump van de tropen': hoe Bolsonaro de democratie onder vuur neemt

03:56

Voor Lula zou een overwinning een spectaculaire comeback zijn. De 77-jarige politicus regeerde Brazilië al tussen 2003 en 2010 en was populair in die tijd, maar werd daarna in verband gebracht met een groot corruptieschandaal. Hij heeft daarvoor zelfs anderhalf jaar in de gevangenis gezeten.

In maart dit jaar heeft het Hooggerechtshof zijn veroordeling teruggedraaid, omdat de rechter bevooroordeeld zou zijn geweest. Die rechter Sergio Moro werd later minister van Justitie onder Bolsonaro.

Persoonlijke campagne

De twee tegenpolen hebben een harde persoonlijke campagne gevoerd. Bolsonaro heeft Lula beschuldigd een pact met de duivel te hebben gesloten en andersom bracht Lula Bolsonaro in verband met kannibalisme en pedofilie. Daardoor is het weinig gegaan over de inhoudelijke thema's in Brazilië, zoals de zwakke economie, de ontbossing van het Amazonegebied en de groeiende groep mensen in het land die leven met honger.