Ga naar de inhoud
153 doden en 82 gewonden

Periode van nationale rouw in Zuid-Korea na drama bij halloweenfestiviteiten

Seoel in shock na halloweendrama, familieleden zoeken dierbaren

01:33

In Zuid-Korea is vanwege de dodelijk paniek die gisteren ontstond tijdens halloweenfestiviteiten in Seoel een periode van nationale rouw afgekondigd. Tot nu toe zijn 153 doden en 82 gewonden geteld, onder wie 19 ernstig gewonden.

De slachtoffers zijn voor het merendeel tieners en jonge twintigers die op de halloweenfestiviteiten in de hoofdstad waren afgekomen. Volgens de brandweer gaat het in ieder geval om 97 vrouwen en 54 mannen. Onder hen zijn 22 buitenlanders uit onder meer China, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Het ministerie van Buitenlandse Zaken gaf zondagochtend aan dat er geen meldingen zijn binnengekomen over Nederlandse slachtoffers.

'Tragedie'

"In het centrum van Seoel heeft een tragedie plaatsgevonden, een ramp die nooit had mogen plaatsvinden", zei de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol vandaag. "We zullen de oorzaak van het drama rigoureus onderzoeken, zodat een soortgelijk ongeval zich in de toekomst niet meer zal voordoen."

Halloweenparade
Lees ook:
Halloweenparade Seoel loopt uit op drama: zeker 149 doden

Het drama speelde zich gisterenavond af in de populaire uitgaanswijk Itaewon. Naar schatting waren tienduizenden mensen samengekomen in de wijk voor de festiviteiten, de eerste sinds Zuid-Korea vorige maand de mondmaskerplicht ophief.

Op een bepaald moment hoopte een enorme mensenmassa zich op in een paar smalle straatjes met cafés en bars. Op beelden die rondgingen op sociale media was te zien hoe de straten uitpuilden met een feestende menigte. Er was paniek en feestvierders raakten in de verdrukking, met meer dan honderd doden als gevolg. Op beelden is goed te zien hoe overvol de straten waren:

In beeld: paniek tijdens Halloweenfeest Seoel

00:39

Slachtoffers werden op straat gereanimeerd. Ongeveer 1700 hulverleners werden naar Itaewon gestuurd. Er zouden nog 355 mensen als vermist zijn opgegeven in Seoel.

President Yoon beval zijn diensten zondag de veiligheidsmaatregelen te herzien. Zijn regering belooft ook medische hulp aan de gewonden en de nabestaanden van de slachtoffers te ondersteunen bij de begrafenissen.