Ga naar de inhoud
Tientallen reanimaties

Halloweenparade Seoel loopt uit op drama: zeker 149 doden

Hulpverleners in een van de straten waar het drama zich voltrok. Beeld © AP

Bij een Halloweenevenement in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel zijn zeker 149 mensen omgekomen en tientallen anderen gewond geraakt, van wie 19 zeer ernstig. Door de enorme toeloop raakten ze in de verdrukking. Onder de doden zijn ook zeker twee buitenlanders.

Op sociale media gaan beelden rond waarop te zien is hoe hulpdiensten op straat tientallen mensen reanimeren

Eerder spraken de autoriteiten over 59 doden en 150 gewonden, niet veel later werd dat dodental fors naar boven bijgesteld tot 120 en nog weer later meldde de autoriteiten in een ingelaste persconferentie dat er al 146 dodelijke slachtoffers waren. De brandweer laat weten dat het dodental nog verder dreigt op te lopen, omdat een aantal gewonden in de ziekenhuizen er slecht aan toe zijn. 

Smalle straatjes

Volgens lokale media zouden meer dan honderdduizend mensen op de festiviteiten zijn afgekomen. Om wat voor evenement het precies gaat is onduidelijk, maar het lijkt erop dat op enig moment een enorme mensenmassa zich opeenhoopte in een paar smalle straatjes in het populaire uitgaansgebied van het Itaewon-district.

Op beelden van eerder op de avond is te zien hoe de straten uitpuilden met een feestende menigte. 

Verschillende lokale media melden op basis van ooggetuigen dat een grote mensenmassa zich opeens verplaatste richting een bar, nadat het verhaal de ronde deed dat een niet nader benoemde beroemdheid daar zou zijn. 

Twee steegjes

Het lijkt erop dat duizenden mensen vanuit de grote hoofdstraat zich door twee smalle steegjes aan weerszijden van het Hamilton Hotel probeerden te persen. Op deze beelden is te zien hoe druk het in de smalle straten was: 

Flinke helling

De camera's van Google Streetview fotografeerden dezelfde steegjes een paar jaar geleden. Daar is goed te zien hoe smal het smalste van de twee is, en dat bovendien op die korte afstand een flink helling in de weg zit:

Volgens het hoofd van de brandweer waren de meeste slachtoffers jonge vrouwen van hooguit begin 20 of zelfs nog tieners. 

Te druk, te uitgelaten

Mensen laten ook weten dat de massaal aanwezige politie ook vóór het drama al de grootste moeite had om de drukte in goede banen te leiden. Het was domweg te druk.

Het was de eerste grote feestdag in de stad sinds dit voorjaar de laatste coronabeperkingen waren opgeheven. Verschillende aanwezigen vertelden dat het deze avond veel drukker leek op straat dan vóór de coronabeperkingen.  "Met Kerst was het ook elk jaar druk op straat, en vuurwerk. Maar dit was zeker tien keer drukker dan ooit", zei een ooggetuige. 

Stadiondrama
Lees ook:
Stadiondrama in Indonesië kostte aan 32 kinderen het leven

Hoekstra en Rutte reageren geschokt

Minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra laat weten geschokt te zijn door de gebeurtenissen in Seoel.  "Het is een tragedie dat een onschuldige avond van halloweenfeesten zo abrupt dodelijk werd. Mijn gedachten gaan uit naar de Koreaanse families die vandaag dierbaren hebben verloren. "

Ook premier Rutte laat weten 'geschokt en bedroefd' te zijn door het nieuws.