Ga naar de inhoud
'Verkrachtingslijst'

Britse marine begint onderzoek na misbruikklachten vrouwen

Een schip van de Britse marine (archieffoto). Beeld © Marcus Brandt

De Royal Navy, de Britse marine, begint een onderzoek nadat vrouwen melding hadden gemaakt van seksueel misbruik en pestgedrag. Dat zou hebben plaatsgevonden op onderzeeboten.

Dat meldt de BBC. Aanleiding zijn meldingen van vrouwen die zeggen dat ze slachtoffer van misbruik zijn gewees, onder meer aan boord van een onderzeeër. De Daily Mail schreef gisteren over een vrouw die misbruikt zou zijn door een man met een hogere rang, die haar belaagde in bed.

Hij zou ook gezegd hebben dat er een ranglijst bestond van vrouwen 'die als eerste verkracht zouden moeten worden'. Ze zou op plek zes staan. In haar kluisjes werden munten van 50 cent gestopt, in de verwachting dat ze daarvoor seks zou hebben met de mannen.

Seksuele handelingen

Andere vrouwen zouden seksuele handelingen hebben moeten verrichten, er zou tegen ze geschreeuwd zijn en ze zouden zijn geslagen met clipboards en pennen. Het misbruik zou zijn begonnen nadat in 2011 het verbod werd opgeheven voor vrouwen om bij de marine te dienen.

De Royal Navy noemt het misbruik 'verschrikkelijk' en belooft dat iedereen die ervoor verantwoordelijk is, zal worden gestraft. "Voor seksueel misbruik is hier geen plaats. We tolereren dit niet."

Nederlandse
Lees ook:
Nederlandse matroos stelt Britse marine aansprakelijk na mogelijke verkrachting