Ga naar de inhoud
Echtgenoot gewond

Overvaller was in huis op zoek naar Democratische leider Nancy Pelosi

Beeld © ANP

De indringer die vandaag binnendrong in het huis van de Amerikaanse Democratische fractieleider Nancy Pelosi en daar haar man verwondde, was op zoek naar haar. De man schreeuwde door het huis: 'waar is Nancy, waar is Nancy?', zeggen twee agenten, die betrokken zijn bij het onderzoek.

Nancy Pelosi, de leider van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden, was op dat moment niet thuis, maar haar man wel. De 82-jarige Paul Pelosi werd neergeslagen met een hamer. Hij ligt gewond in het ziekenhuis, maar zal naar verwachting volledig herstellen. 

'Ik wacht op Nancy'

Volgens nieuwszender CNN zou de overvaller hebben geprobeerd Paul Pelosi vast te binden 'totdat Nancy thuiskomt'. Toen de gealarmeerde politie het huis binnendrong, waren de twee in een worsteling verwikkeld. Agenten zagen hoe de overvaller met een hamer enkele klappen uitdeelde, voordat ze hem konden overmeesteren. 

Echtgenoot
Lees ook:
Echtgenoot Amerikaanse politica Pelosi thuis aangevallen

De man is opgepakt en zit vast. De politie heeft bekendgemaakt dat het gaat om de 42-jarige David Depape. Hij wordt verdacht van onder meer poging tot moord. Pelosi en haar echtgenoot doen een oproep hun privacy voorlopig te respecteren. 

De politie bevestigt dat het om opzet gaat. "Dit was geen willekeurige daad. Dit was opzettelijk. En het is verkeerd", zei de politiechef van San Francisco op een persconferentie.

Reactie Biden

President Joe Biden laat weten alle geweld te veroordelen en te bidden voor Paul Pelosi en zijn familie. Hij voegt eraan toe erg blij te zijn dat een volledig herstel wordt verwacht.  

Man
Lees ook:
Man van Amerikaanse toppolitica Nancy Pelosi met drank op achter stuur

Op beelden is te zien dat een glazen deur bij het huis is ingeslagen. Bij het onderzoek naar de nachtelijke aanval krijgen de FBI en de politie van San Francisco assistentie van de Capitool-politie.

Aanhanger complottheorieën 

Volgens onderzoek van onder meer CNN is de verdachte een aanhanger van complottheorieën. De tv-zender meldt dat hij via Facebook berichten en samenzweringstheorieën publiceerde over coronavaccins, de presidentsverkiezing van 2020 (die Biden won) en de daaropvolgende bestorming van het Capitool op 6 januari 2021.

De aanval komt een kleine twee weken voor de tussentijdse verkiezingen, waarin de Republikeinen hopen de meerderheid in het parlement terug te krijgen. Pelosi's Democraten hebben nu een minieme meerderheid in de Senaat.

Paul en Nancy Pelosi zijn de schoonouders van Amerikadeskundige Michiel Vos. Hij reageerde gisteravond kort bij RTL Boulevard op het nieuws en zei 'geschokt en in de war' te zijn: 

Michiel Vos reageert op aanval op schoonvader

00:43
"Het is vreemd, maar ook weer niet als je kijkt naar het geweld in dit land."