Ga naar de inhoud
Aantijging Rusland

Atoomwaakhond onderzoekt of Oekraïne vuile bom aan het maken is

Rafael Grossi, hoofd van het IAEA Beeld © EPA

Inspecteurs van het IAEA, het Internationaal Atoomenergieagentschap, vertrekken nog deze week naar Oekraïne om te kijken of het land werkt aan een radioactieve vuile bom. 

Rusland beweert dat Oekraïne met een vuile bom bezig is, maar levert daarvoor geen bewijs. De regering in Kiev spreekt de aantijgingen tegen en heeft de IAEA uitgenodigd om te komen kijken.

Twee locaties onderzocht

Een vuile bom is een explosief met nucleair materiaal erin. Meestal wordt er geen kernwapen mee bedoeld, maar een gewoon explosief dat radioactieve straling verspreidt. Die zijn over het algemeen veel minder krachtig.

IAEA-inspecteurs gaan langs op twee locaties in Oekraïne, zegt IAEA-hoofd Rafael Grossi. Doel is 'om te zien of er enig beschermd nucleair materiaal is aangewend, of enige onbekende productie of verwerking van nucleair materiaal op de twee locaties plaatsvindt en om vast te stellen dat er geen onbekend nucleair materiaal aanwezig is of nucleaire activiteiten plaatsvinden'.

Russische
Lees ook
Russische bewering over vuile bom in Oekraïne is vals, zeggen deze experts

Opdracht van Poetin

De beschuldigingen dat Oekraïne mogelijk aan een vuile bom werkt, kwamen maandag van de Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe. Hij uitte die in gesprekken met ministers uit andere landen. "De beste manier om alle twijfel weg te nemen, is om inspecteurs toe te laten, en dat gaan we ook doen", aldus Grossi.

"Ik was degene die Sjojgoe heeft opgedragen om al zijn ambtgenoten te bellen en ze op de hoogte te stellen", zei de Russische president Vladimir Poetin gisteren. Hij stelde zelfs te weten waar aan de vuile bom gewerkt zou worden.

De Russische regering beweert dat Oekraïne zo'n bom zou willen laten ontploffen om vervolgens de Russen de schuld te geven. Die beschuldiging leidde vooral in het Westen tot zorgen dat Rusland misschien zelf van plan is om een vuile bom te gebruiken.

Bekijk ook - Oekraïners ploeteren voort, ondanks de oorlog: 'Natuurlijk overleven we'

03:20
In Oekraïne is de oorlog natuurlijk het gesprek van de dag. Maar ook andere problemen hebben grote invloed op het dagelijks leven, zoals werkloosheid, stress en lawaai.