Ga naar de inhoud
Voor duurzame toekomst

Europa: vanaf 2035 moeten nieuwe auto's volledig uitstootvrij zijn

Beeld © ANP / Evert Elzinga

Europa zet een grote stap op weg naar een duurzame toekomst. Vanaf 2035 zouden overal in de Europese Unie auto's CO2-uitstootvrij moeten zijn.

Daarover hebben de Europese Commissie, het Europees Parlement en de lidstaten overeenstemming bereikt. Het gaat om personenauto's en kleine bedrijfswagens. Die moeten dan bijvoorbeeld elektrisch zijn of op waterstof rijden.

Elektrisch of op waterstof

Het komt neer op het eind van de verkoop van nieuwe diesel- en benzine-auto's in Europa vanaf 2035. 

De autobranche wordt zo gedwongen om meer schone voertuigen op de markt te brengen, waardoor elektrische auto's goedkoper worden. Ook de tweedehandsmarkt in elektrische auto's groeit op deze manier.

In
Lees ook
In 2040 alle nieuwe vrachtwagens volledig elektrisch? 'Omslagpunt over drie jaar'

Eurocommissaris Frans Timmermans is blij met de nieuwe regel. Op Twitter schrijft hij dat de auto-industrie in de EU er klaar voor is, en dat consumenten 'staan te popelen om emissievrije mobiliteit te omarmen'.

Snel actie nodig

Volgens VVD-Europarlementariër Jan Huitema, die betrokken was bij de deal, wordt de autobranche nu gedwongen om schone voertuigen op de markt te brengen.

"Aangezien auto’s en busjes gemiddeld 15 jaar op de weg blijven, moet er snel actie worden ondernomen. De auto is de enige vorm van vervoer waar snel overgestapt kan worden op elektrisch of waterstof en de markt is daar al klaar voor."

Bekijk ook - Duurzaam ondernemen: ook tractors kunnen groen

01:46
Bert de Heus is de eigenaar van een bedrijf dat handelt in tractoren. Dat klinkt misschien niet als een heel klimaatvriendelijke business, maar Bert laat zien dat het ook in de tractors heel groen kan. En dat levert meer op dan een beter milieu.