Ga naar de inhoud
'Als Jood, als mens'

President Israël blij met ophef over uitspraken Kanye West

Isaac Herzog en Kanye West. Beeld © ANP

De Israëlische president Isaac Herzog heeft gereageerd op de ophef die is ontstaan na antisemitische uitspraken van de Amerikaanse muzikant Ye. In een interview op CNN zei Herzog gisterenavond (lokale tijd) dat hij 'als Israëliër, als Jood en als mens' blij is met de reacties op de uitlatingen.

Kanye West, die als rapper de artiestennaam Ye gebruikt, deed deze maand in verschillende interviews en tweets stevige antisemitische uitspraken. Hij werd daardoor geschorst op Twitter en Instagram en zijn agentschap verbrak de banden.

Ook sportmerk Adidas, waarmee de muzikant jarenlang een lucratieve samenwerking had, wees West de deur, evenals andere zakenpartners.

 

Is
Lees ook:
Is dit het einde van Ye's imperium? 'Hij is niet meer interessant voor merken'

"We maken ons allemaal zorgen over antisemitisme overal in de wereld", zei Herzog in het interview.

"Antisemitisme, racisme, vreemdelingenhaat - het zijn allemaal problemen van deze tijd, maar de geschiedenis leert ons dat het meestal begint met Jodenhaat, met Joden de schuld geven, met vreselijke woorden. Daarom doet het me enorm goed om deze imposante reacties op de uitlatingen van Kanye West te zien."

Gesprek met Biden

Herzog had gisteren een ontmoeting met de Amerikaanse president Joe Biden. Die liet in dat gesprek volgens een woordvoerder van het Witte Huis weten dat hij 'de aanhoudende plaag die antisemitisme is' veroordeelt.

Bekijk ook: Graaft Kanye West eigen graf met antisemitische uitspraken?

04:06
West werd na zijn uitspraken geschorst van sociale media en verschillende partijen zeiden hun samenwerking met hem op.