Ga naar de inhoud
Na 'vuile bom'-bewering

Biden: Rusland zou 'ernstige, ernstige fout' maken als het kernwapen inzet

De Amerikaanse president Joe Biden deed de uitspraken na vragen van een journalist. Beeld © ANP / AFP

De Amerikaanse president Joe Biden laat er geen twijfel over bestaan: als Rusland een kernwapen inzet bij de oorlog in Oekraïne, maakt het land een 'ongelooflijk ernstige fout'. Dat zei hij na een vraag van een verslaggever. Maar of de Russische bewering van een vuile bom in Oekraïne vals is? Dat weet Biden nog niet.

"Laat me er dit over zeggen: Rusland zou een ongelooflijk ernstige fout maken als het een kernwapen zou gebruiken", sprak de Amerikaanse president Joe Biden gisteren.

Vraag van verslaggever

Een verslaggever vroeg hem naar de Russische bewering over een 'vuile' bom. Volgens de Russen is Oekraïne van plan zo'n met radioactief materiaal gevulde bom te gebruiken. Oekraïne spreekt dat met klem tegen en vreest juist dat dit een verkapt dreigement van de Russen zelf is.

Experts legden gisteren aan RTL Nieuws uit dat het 'een volstrekt ongeloofwaardig dreigement is' van de Russen, waar door westerse leiders doorheen is geprikt.

'Uitvoerig over gesproken'

"Ik heb hier vandaag uitvoerig over gesproken", zei Biden. Maar of er sprake is van een valse-vlag-operatie zegt Biden niet met zekerheid te kunnen zeggen. "We weten het niet."

Russische
Lees ook:
Russische bewering over vuile bom in Oekraïne is vals, zeggen deze experts

Defensiedeskundige Peter Wijninga zei tegen RTL Nieuws dat de Russen vooral uit zijn op het zaaien van verwarring in Europa. "Er hangt een mist van vaagheid over deze boodschap, maar dat is misschien juist wel het gezochte effect. Het is wat de Russen vanaf het begin af aan doen: dreigen, neppe verhalen rondsturen en hopen dat de boel in paniek raakt."

Ook zou het heel 'onlogisch' zijn als Oekraïne een vuile bom in gaat zetten, vertelde Wijninga. "Omdat ze dan hun eigen grondgebied besmetten."

Retorische escalatie stoppen

De uitspraak van Biden dat het een 'ernstige, ernstige fout' zou zijn als Rusland een kernwapen in zou zetten, heeft volgens The New York Times één doel: de retorische escalatie stoppen voordat het een échte nucleaire escalatie wordt.  

Bekijk ook: Oekraïners dineren ondanks stroomuitval bij kaarslicht

01:14
Raketbeschietingen of niet, in Oekraïne maken ze er het beste van. "We zitten met kaarsjes aan en dat geeft een geweldige sfeer."