Ga naar de inhoud
'Fouten corrigeren'

Britse premier Sunak belooft economische crisis aan te pakken

Rishi Sunak voor Downing Street 10. Beeld © EPA

Rishi Sunak heeft in zijn eerste toespraak als Britse premier beloofd om de economische crisis aan te pakken. Dat deed hij tijdens een korte speech bij zijn premierswoning aan Downing Street 10, kort nadat hij in Buckingham Palace van koning Charles de opdracht had gekregen een nieuwe regering te vormen.

De nieuwe premier zei dat het land 'wordt geconfronteerd met een diepe economische crisis' terwijl het kampt met de nasleep van de coronapandemie en de gevolgen van de oorlog in Oekraïne. "We zullen de volgende generatie, onze kinderen en kleinkinderen, niet opschepen met schulden die wij zelf niet kunnen betalen".

'Fouten corrigeren'

Sunak erkende dat zijn voorganger Liz Truss fouten had gemaakt in haar economische beleid, wat haar het premierschap heeft gekost, maar benadrukte dat ze goede intenties had. Hij zei direct te zullen beginnen met het 'corrigeren van de fouten' en dat er moeilijke beslissingen volgen.

Sunak vertelde zich ook in te zetten voor onder meer het klimaat, een beter gezondheidssysteem en controle over de landsgrenzen.

Britse
Lees ook:
Britse media over kersverse premier Sunak: 'Wie stemde voor jou?'

Ook probeerde de premier afstand te creëren met zijn voorgangers door een regering te beloven die focust op "integriteit, verantwoordelijkheid en professionaliteit". Truss' voorganger Boris Johnson werd gedurende zijn termijn geplaagd door een reeks schandalen. Johnson werd beboet voor het overtreden van coronaregels. Ook Sunak kreeg zo'n boete, toen hij nog minister van Financiën was. Sunak bedankte Johnson voor zijn prestaties als premier.

Sunak sprak de pers gisteren al kort toe nadat bekend werd dat hij partijgenoot Truss zou opvolgen als premier en leider van de conservatieve regeringspartij. Toen verklaarde hij al zich te zullen richten op economische stabiliteit en het verenigen van de verdeelde partij.

Bekijk ook: Dit is Rishi Sunak: de nieuwe premier van Groot-Brittannië

02:58
Multimiljonair Sunak wordt de rijkste premier die land ooit heeft gekend. Een kleine greep uit het leven van de kersverse regeringsleider.