Ga naar de inhoud
Bij Mikolajiv

Schending humanitair recht: Rusland saboteerde waterleidingnet in Oekraïne

In de rij voor kraanwater in Mikolajiv. Beeld © EPA

Het vernietigen van hulpbronnen die essentieel zijn voor burgers wordt beschouwd als een schending van het internationaal humanitair recht. Maar Rusland lijkt daar maling aan te hebben.

In april werd de watervoorziening van de Zuid-Oekraïense stad Mikolajiv door de Russen opzettelijk vernietigd, blijkt volgens de BBC uit satellietbeelden en onderzoek.

Constant aanvallen

De bewoners van de stad die voor de oorlog bijna een half miljoen inwoners telde, zitten al een halfjaar zonder schoon kraanwater en moeten daar sindsdien uren voor in de rij staan. Maar omdat de door Russische militairen bezette stad in de buurt van de frontlinie ligt en vaak wordt beschoten, is dat erg gevaarlijk.

Ook de afgelopen weken heeft Rusland aanhoudend aanvallen uitgevoerd op de stroom- en waterinfrastructuur van Oekraïne, wat leidde tot tekorten in het hele land.

Wie
Lees ook
Wie incasseert het beste, Rusland of Oekraïne? 'Honger en energie als wapen'

Russen in de buurt

In het geval van Mikolajiv kwamen er al  in april foto's naar buiten die zouden aantonen dat de enige waterpijpleiding naar Mikolajiv door het Russische leger werd gesaboteerd. De BBC heeft deze aantijging met eigen onderzoek kunnen staven. De leiding is afgesneden terwijl er Russische troepen in de buurt waren.

Vanwege de militaire situatie was reparatie geen optie. De verbannen Oekraïense gouverneur van de regio Cherson vertelde de BBC dat ondanks onderhandelingen de bezetter 'het reparatieteam niet toeliet de plek te betreden'. Sowieso moet het gebied bij de pijpleiding worden ontmijnd voordat de ingenieurs de beschadigde delen kunnen repareren.

Dit
Lees ook
Dit zijn de drones waarmee Rusland burgerdoelen in Oekraïne beschiet

Humanitair recht

Marco Sassòli, hoogleraar humanitair recht aan de Universiteit van Genève, zegt tegen de omroep dat sprake is van schending van het internationaal humanitair recht.

"Vernietiging van objecten die onmisbaar zijn voor het voortbestaan ​​van de burgerbevolking is verboden."

Bekijk ook - Uit eten ondanks stroomuitval: Oekraïners dineren bij kaarslicht

01:14
Door raketbeschietingen op energiecentrales valt de stroom in Oekraïne regelmatig uit. Toch is dat voor restaurantbezoekers in Kiev geen reden om niet uiteten te gaan.