Ga naar de inhoud
Kritische krantenkoppen

Britse media over kersverse premier Sunak: 'Wie stemde voor jou?'

Rishi Sunak, nadat gisteren duidelijk werd dat hij de nieuwe Britse premier is. Beeld © ANP / AFP

Op de voorpagina's van alle grote Britse kranten prijkt vanochtend Rishi Sunak, de kersverse premier van het Verenigd Koninkrijk. Maar niet alle media zijn even enthousiast over zijn komst. 'Wie stemde er voor jou?', kopt The Daily Mirror. Op andere voorpagina's staan een jaarkalender met Britse premiers en Sunaks nu al gevleugelde uitspraak 'verenig of sterf'.

De 42-jarige multimiljonair Rishi Sunak volgt Liz Truss op als premier van het Verenigd Koninkrijk. Hij krijgt de zware taak de rust te laten terugkeren in het land na weken van politieke en economische chaos.

In deze video leggen we uit wie Sunak is:

Dit is Rishi Sunak: de nieuwe premier van Groot-Brittannië

02:58
Hij is de eerste premier met een migratieachtergrond en ook de rijkste regeringsleider die het land ooit heeft gehad.

'Verenig of sterf'

De Britse krant The Guardian heeft een grote foto van Sunak te midden van een vrolijke menigte op de voorpagina. 'Verenig of sterf', staat erboven, verwijzend naar de waarschuwing van de nieuwe premier voor zijn partijgenoten.

Net als The Daily Telegraph en The Times heeft ook The Daily Express de 'verenig of sterf'-opmerking in grote chocoladeletters op de voorpagina. The Daily Express spreekt daarnaast van een 'historische overwinning'. Volgens de krant wacht Sunak een 'enorme uitdaging'.

'Rijker dan de koning'

The Independent schrijft – een tikkeltje ironisch – over 'alwéér een historische dag' en vraagt zich hardop af hoe het kan dat Sunak zonder uitgebrachte stemmen premier kon worden.

Diezelfde vraag houdt The Daily Mirror bezig. "Hij is rijker dan de koning en heeft geen idee wat het gewone volk bezighoudt", schrijft de krant. Bij een foto van Sunak staat het bijschrift: 'Onze nieuwe (ongekozen) premier'.

Correspondent Anne Saenen denkt niet dat zijn enorme vermogen op korte termijn voor problemen zal zorgen. "Zijn rijkdom kan in de toekomst discussie opleveren, maar hij heeft het nu onder controle. Zijn vrouw heeft beloofd om over hun hele vermogen belasting te gaan betalen in het Verenigd Koninkrijk", legde zij uit.

Jaarkalender met premiers

The Daily Mail schrijft bij een foto van de zwaaiende premier dat het vandaag voor Groot-Brittannië 'een nieuwe dag is'.

The Daily Star heeft een kalender op de voorpagina met de 'premiers van 2022'. "Oktober: Rishi", schrijft de krant.