Ga naar de inhoud
Voorkomen van verkrachting

Deelnemers Zweeds reality-programma moeten toestemming vragen voor seks

Beeld © Image Source Group

De leiding van een tv-programma toestemming moeten vragen om seks te hebben. Het klinkt wat gek, maar in Zweden gaat dat vanaf vandaag gebeuren. Bij het reality-programma in kwestie wordt voortaan ook streng gelet op het gebruik van alcohol.

Het programma Paradise Hotel was jarenlang een van de grootste hits van de Zweedse televisie. Het lijkt op programma's als Big Brother of Gouden Kooi. Het gaat om een groep mensen die het voor langere tijd met elkaar moet uithouden. En die vooral veel seks heeft. Dat was dan ook het doel van het programma. Wie niet met iemand anders in bed belandde, riskeerde een exit uit de show.

Zo ziet het programma eruit:

Maar vorig jaar ging het mis. Twee vrouwen die meededen aan het programma beschuldigden een mannelijke deelnemer van verkrachting. Paradise Hotel werd direct van de buis gehaald en ook een al opgenomen seizoen werd niet meer uitgezonden.

Nu is het programma terug onder de naam Paradise. En met strengere regels als het gaat om het hebben van seks. Twee mensen die met elkaar het bed in willen duiken, moeten voortaan eerst de slaapkamer uit, richting de regie. Want als de programmaleiding niet wil dat je seks hebt, dan moet je je daar voortaan aan houden.

Niet laveloos het bed in

Er is dus toestemming nodig. Zelfs de cameramensen moeten van tevoren op de hoogte worden gebracht. Daarnaast moeten de deelnemers die toestemming in een nuchtere toestand aanvragen. Ook tijdens de daad is het niet de bedoeling dat je laveloos bent. Dat is nog best lastig, aangezien naast seks, drank een grote rol speelt in het programma.

Man
Lees ook:
Man wijst onterecht tweelingbroer aan als verkrachter, blijkt uit nieuw DNA-onderzoek

De programmamakers hopen met de verscherpte regels nieuwe beschuldigingen van verkrachting of aanranding te voorkomen. De reacties van de deelnemers zijn overwegend positief. Zo zegt een deelnemer tegen het Zweedse Aftonbladet dat 'de regels goed werken en dat ze duidelijkheid scheppen over wat mag en niet mag'. 

Toestemming nodig van elkaar

In Zweden is het sowieso sinds een paar jaar verplicht om elkaar toestemming te vragen voor seks. Als niet duidelijk is of je bedpartner seks wilde of die persoon heeft niet uitdrukkelijk ja gezegd, dan kun je worden veroordeeld voor aanranding of verkrachting.

'Wil
Lees ook:
'Wil jij het ook'? Seks kan in Zweden alleen nog met uitdrukkelijke toestemming