Ga naar de inhoud
Nieuwe premier

Dit is de nieuwe premier van Engeland: multimiljonair die rust moet terugbrengen

Dit is Rishi Sunak: de nieuwe premier van Groot-Brittannië

02:58

Rishi Sunak is de nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk. Zijn directe concurrent Penny Mordaunt trok zich zojuist terug. Sunak krijgt de zware taak om de rust te laten terugkeren in het land. De Britten gingen de afgelopen weken namelijk gebukt onder politieke en economische chaos. Maar wie is Rishi Sunak eigenlijk? Hij is de eerste premier met een migratieachtergrond en ook de rijkste regeringsleider die het land ooit heeft gehad.

730 miljoen pond, omgerekend bijna 850 miljoen euro. Dat is het vermogen van de 42-jarige Sunak en zijn vrouw Akshata Murthy. Sunak heeft een deel van dat vermogen zelf bij elkaar gespaard. Hij ging naar goede scholen, studeerde aan Oxford en heeft een tijd een baan gehad bij de bank Goldman Sachs. Maar het grootste gedeelte van het geld komt van zijn vrouw Akshata. Zij is de dochter van de steenrijke eigenaar van een softwarebedrijf.

Multimiljonair aan de touwtjes

Het tegen inflatie vechtende Verenigd Koninkrijk heeft nu dus een premier met heel veel geld. Volgens sommige Britten wringt het dat een multimiljonair aan de touwtjes trekt, terwijl steeds meer mensen in armoede leven.

Die armoede is in deze video te zien:

Kiezen tussen eten of verwarming: helpt Liz Truss de Britten uit de crisis?

02:00
Het dreigt een barre winter te worden voor veel gezinnen in Groot-Brittannië. De inflatie is zo hoog dat veel Britten moeten gaan kiezen tussen eten of een warm huis.

Correspondent Anne Saenen denkt echter niet dat dat op korte termijn voor problemen zal zorgen. "Zijn rijkdom kan in de toekomst discussie opleveren, maar hij heeft het nu onder controle. Zijn vrouw heeft beloofd om over hun hele vermogen belasting te gaan betalen in het Verenigd Koninkrijk. Eerder waren er vragen of ze dat wel deed. Het is daardoor niet meer het nieuws van de dag. De Britten hebben andere zorgen."

Huis van 7 miljoen pond

Later meer over die zorgen. Eerst waaruit de rijkdom van Sunak en zijn vrouw blijkt. Het paar bezit vier woningen in twee verschillende landen. Met een waarde van in totaal meer dan 15 miljoen pond. Drie van die woningen staan in Engeland, waaronder het huis in de Londense wijk Kensington waar Sunak met zijn vrouw en twee dochters het vaakst verblijft. Geschatte waarde: zo’n 7 miljoen pond.

Daarnaast hebben ze nog een woning in het noorden van Engeland van zo'n 2 miljoen pond. Het huis wordt ook wel omschreven als een soort wellnesscentrum. Het pand is namelijk voorzien van een zwembad, sportschool, yoga-studio, jacuzzi en tennisbaan.

Tot slot hebben ze nog een huis in West-Londen en een villa van 5,5 miljoen pond bij het strand van Santa Monica in de Verenigde Staten. Kortom: het gezin Sunak is steenrijk. Hij is niet alleen de rijkste premier, maar ook de enige premier met een hoger geschat vermogen dan Charles en Camilla, het koninklijk paar.

Eerste premier met migratieachtergrond

Rishi Sunak is niet alleen de allerrijkste premier van het Verenigd Koninkrijk, maar ook de eerste met een migratieachtergrond. Hij heeft een Indiase afkomst, van mensen die in Oost-Afrika waren gevestigd. Zelf is hij geboren in Southampton en opgegroeid in Engeland.

"Het is een historisch moment en het wordt verwelkomd door de Indiase gemeenschap", zegt correspondent Anne Saenen. "Maar zo groots als het presidentschap van Barack Obama in de Verenigde Staten is het hier niet."

"Bijna niemand vindt iets van zijn migratieachtergrond, laat staan dat ze er problemen mee hebben. Als de Britten er iets van vinden, dan zeggen ze dat het vooruitstrevend en leuk is. Wat vooral vaak in de media wordt gezegd is dat hij er goed uitziet. Hij is 'easy on the eye', zoals ze hier zeggen."

Dan de zorgen over de Britse economie die eerder in het artikel aan bod kwamen. Die hebben alles te maken met de chaos van de afgelopen tijd. Nog maar zeven weken geleden verloor Sunak de leiderschapsverkiezing binnen de conservatieve partij van Liz Truss. Zij voerde daarna controversiële, economische plannen door. Onderdeel daarvan waren belastingverlagingen, vooral voor de rijken, en het voor langere tijd compenseren van de hoge energierekening. Het land zou veel moeten lenen om alles te kunnen bekostigen.

Sunak waarschuwt voor plannen Truss

Al in de weken voordat Truss werd gekozen, waarschuwde Sunak dat de plannen desastreus konden uitpakken. Want meer lenen kon wel eens betekenen dat investeerders hun vertrouwen in de Britse economie konden kwijtraken, waardoor de rentes op staatsleningen zouden oplopen en het pond in waarde zou verliezen. Hij kreeg gelijk.

Rijken
Lees ook:
Rijken nog rijker in Groot-Brittannië, economie en pond in zwaar weer

"Hij stond lijnrecht tegenover Liz Truss in de campagne voor de leiderschapsverkiezing. Belastingverlagingen zoals Truss die wilde, waren volgens Sunak geen goed idee", zegt Saenen. "Hij wilde eerst wachten tot de inflatie stabiel was geworden voor hij zulke beloftes zou doen."

Sunak was in het laatste kabinet van Boris Johnson minister van Financiën. Hij voelt zich daardoor verantwoordelijk voor het fiscale beleid. Al tijdens de pandemie zei hij dat als het Verenigd Koninkrijk zoveel geld uitgeeft, het een keer moet worden terugbetaald.

'Dishy Rishi'

Die pandemie is overigens wel de periode waarin Sunak zich zeer populair heeft gemaakt. "Hij is vooral bekend als de minister die ruimhartige subsidies uitdeelde tijdens de coronacrisis. En hij werd een publiekslieveling toen hij als ober ging serveren in een restaurant, als blijk van steun aan de horeca. Daily Mail noemde hem toen 'Dishy Rishi', een verwijzing naar het Engelse woord voor gerecht."

Maar nu nog zoveel geld uitgeven, is volgens Sunak dus geen goed idee. Het lijkt erop dat de rust op de markten daardoor weer een beetje terugkeert, maar: "Het terugdraaien zal langzamer gaan dan de snelheid waarmee het in de afgelopen weken de verkeerde kant op ging", zegt correspondent Saenen.

Hypotheekproblemen

"Mensen met kortlopende hypotheken hebben door de snel gestegen rente betalingsproblemen en dat zal nog wel even zo zijn. 31 oktober wordt een belangrijke datum. Dan wordt bekend hoe ze de staatsschuld gaan terugbetalen en of de rust daardoor definitief kan terugkeren."

IMF
Lees ook:
IMF slaat alarm om belastingplan Britse regering: 'Vergroot ongelijkheid'

Wat Sunak nog meer met de Britten van plan is, is moeilijk te zeggen. En dat heeft te maken met de leiderschapsverkiezing met Truss van afgelopen zomer. "De twee kandidaten verschilden nogal qua economisch beleid, vooral als het gaat om belastingverlagingen. De conservatieve partij wilde toen niet dat ze op meer beleidsvlakken tegen elkaar in gingen, uit angst dat ze zouden overkomen als gespleten partij. Veel andere standpunten van Sunak hebben we dan ook niet gehoord", zegt Saenen.

Langer premier dan Truss?

En hoe lang kan Sunak blijven zitten? Langer aanblijven dan Liz Truss lijkt niet al te lastig, maar toch wordt de roep om algemene verkiezingen steeds groter. "Boris Johnson kon altijd terugvallen op de enorme verkiezingsoverwinning van de conservatieven in 2019. Hij zei dat hij een mandaat had gekregen van het volk", zegt Saenen.

Van
Lees ook:
Van bedorven sla tot Airbnb: Britten kunnen ook lachen om vertrek Truss

"Maar nu is het anders. De premierswissel komt op een moment van heel slechte peilingen voor de conservatieve partij. De roep voor verkiezingen, vooral bij de concurrenten, wordt daardoor groter. De premier zal ze nu niet uitschrijven, maar het uitstellen tot de conservatieven er gunstiger voorstaan. Volgende zomer, misschien herfst, kan ik me voorstellen dat er verkiezingen gehouden gaan worden."

Bekijk ook: Liz Truss verliest een krop sla

00:44
Na 45 dagen heeft de Britse premier Liz Truss haar ontslag ingediend. Ze is daarmee de kortst zittende premier uit de geschiedenis van Groot-Brittannië. En ze hield het niet langer vol dan een krop sla.