Ga naar de inhoud
'Speciale rol voor Europa'

Von der Leyen: Marshallplan nodig voor wederopbouw Oekraïne

EU-Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en schade in Charkov, Oekraïne. Beeld © ANP / EPA

De wederopbouw van Oekraïne gaat decennia duren en zal een project van ongekende omvang zijn. Daarom moet er volgens de Europese commissievoorzitter Ursula von der Leyen en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz een Marshallplan komen, voor als de oorlog voorbij is.

Dat schrijven de twee Europese leiders in de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung

Marshallplan in 1948

De Verenigde Staten kwamen in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog met een Marshallplan voor de wederopbouw van Europa. Tussen 1948 en 1952 pompten de Amerikanen vele miljarden dollars in de Europese economie.

EU-commissievoorzitter Ursula von der Leyen schrijft in de Duitse krant dat Europa nu iets vergelijkbaars voor Oekraïne moet doen, helemaal nu het land kandidaat is voor EU-lidmaatschap. "De weg van de wederopbouw is voor Oekraïne daarom ook een weg naar de Europese Unie", stelt Von der Leyen.

De kosten om het land weer op te bouwen zijn immens, zo zie je in onderstaande video:

Oorlog heeft verwoestend effect op Oekraïense economie

02:57
Oorlog heeft verwoestend effect op Oekraïense economie

"Oekraïne verdedigt ook de internationale gemeenschap, de basis van ons vreedzame leven en onze wereldwijde welvaart", schrijft de EU-commissievoorzitter verder. "Als wij Oekraïne helpen met de wederopbouw, bouwen we ook verder aan onze toekomst en die van Europa."

Generatie in beslag nemen

De twee leiders schrijven dat de wederopbouw van Oekraïne een hele generatie in beslag zal nemen.

Het stuk van Scholz en Von der Leyen verscheen gisteravond in de Duitse krant. Vandaag wordt er in Berlijn door het Duitse en Oekraïense zakenleven overlegd over de toekomstige wederopbouw van Oekraïne.

Enorme schade Oekraïne

Dat de schade in Oekraïne enorm is, constateerde onze correspondent Jeroen Akkermans vorige week. Hij was in het Oekraïense dorp Archangelsk aan het oostfront. Daar is weinig meer van over nadat het gebied twee weken eerder werd bevrijd van de Russen.

Bevrijd, maar totaal verwoest: zo ziet Oekraïens dorp er nu uit

04:24
Huizen doorzeefd met kogels, granaatinslagen op daken en een munitiedepot dat volledig is opgeblazen. Dit dorp is totaal verwoest.