Ga naar de inhoud
'Ernstige provocatie'

Noord- én Zuid-Korea vuren waarschuwingsschoten op zee af

Beelden van Amerikaanse marineschepen in de buurt van Zuid-Korea vorige maand, ter illustratie. Beeld © ANP / Amerikaanse marine

Een gespannen situatie op zee vanochtend ten westen van het Koreaanse schiereiland. Zuid-Korea loste waarschuwingsschoten omdat een Noord-Koreaans vrachtschip zich in Zuid-Koreaanse wateren bevond. Enkele minuten later vuurde Noord-Korea schoten af omdat een Zuid-Koreaans marineschip juist in Noord-Koreaanse wateren zou hebben gevaren.

Nog voor de zon opkwam ging het vanochtend mis in de zee ten westen van Zuid- en Noord-Korea. Niet ver van het eiland Baengnyeong ligt de zeegrens die de territoriale wateren van de twee landen scheidt. Er is al jaren discussie over die grens.

Vrachtschip en marineschip

De Zuid-Koreaanse marine vuurde waarschuwingsschoten af omdat een Noord-Koreaans vrachtschip de zeegrens was overgestoken. Nadat een marineschip de schoten had gelost, zette het vrachtschip weer koers naar het noorden.

Enkele minuten later stak een Zuid-Koreaans schip volgens Noord-Korea de zeegrens over. Vanwege deze 'vijandelijke beweging' in Noord-Koreaanse wateren vuurde het leger tien waarschuwingsschoten af. Noord-Korea beweert dat het Zuid-Koreaanse schip 2,5 tot 5 kilometer voorbij de zeegrens was gekomen voordat het omkeerde.

VN-baas:
Lees ook:
VN-baas: 'We zijn slechts één misstap verwijderd van nucleaire vernietiging'

Het is in het verleden vaker gebeurd dat het op zee tot een confrontatie tussen de twee landen kwam. Noord- en Zuid-Korea zijn feitelijk nog met elkaar in oorlog. Dat komt doordat de Koreaanse Oorlog in 1953 eindigde met slechts een wapenstilstand, en dus niet met een vredesakkoord.

Militaire oefeningen

De afgelopen weken zijn de spanningen opnieuw verder opgelopen. Noord-Korea heeft een ongekend aantal raketten afgevuurd, waarvan er eerder deze maand één over Japan vloog. Een Amerikaans vliegdekschip ligt momenteel in Zuid-Koreaanse wateren en voert samen met de marine van Zuid-Korea oefeningen uit.

Noord-Korea schoot vorige week nog enkele honderden artilleriegranaten in zee. Het land zei daarmee te reageren op 'provocaties' van Zuid-Korea, dat ook op dat moment bezig was met legeroefeningen.

Bekijk ook: gaat het escaleren in Noord-Korea?

02:42
Nadat Noord-Korea begin deze maand een raket over Japan liet vliegen, vroegen we Noord-Korea-expert Casper van der Veen: gaat dit escaleren?