Ga naar de inhoud
Eén gewonde

Weggewaaide daken en minitornado bij noodweer Noord-Frankrijk

Schade in het dorpje Conty in de noordelijke regio Hauts-de-France. Beeld © La Météo de la Somme / Jacky Demarcy / Facebook

Het noorden van Frankrijk is gisteren getroffen door noodweer. Daken waaiden van huizen en kerken, bomen belandden op wegen, er werd een minitornado waargenomen en één persoon raakte lichtgewond.

Météo-France, de Franse tegenhanger van het KNMI, had in de noordelijke Franse regio's Pas-de-Calais, l'Eure en la Somme gisteravond alleen code geel voorspeld. Maar toen het noodweer gisteren toesloeg, had het volgens BFMTV duidelijk code oranje moeten zijn.

Flinke schade

Op sociale media is te zien dat er flinke schade in verschillende dorpjes is. In de buurt van Amiens, een stad tussen Parijs en Lille, is een minitornado waargenomen.

De lokale autoriteiten bevestigen dat deze veel schade heeft veroorzaakt, zoals ook op onderstaande beelden te zien is.

In de regio Pas-de-Calais is één gewonde gevallen. Ook daar zijn weggewaaide daken en bomen op wegen te zien. De brandweer is op meerdere plekken in actie gekomen om mensen te redden.

In de regio l'Eure is de brandweer volgens BFMTV ruim zestig keer uitgerukt. Er werden windstoten van wel 130 kilometer per uur gemeld. 

De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Gérald Darmanin, uit op Twitter zijn solidariteit met bewoners van de getroffen gebieden. In sommige regio's zou de stroom zijn uitgevallen.

Ook in Nederland was gisteravond zwaar weer voorspeld. Veel mensen deelden op sociale media beelden van bliksem.