Ga naar de inhoud
Leiderschapsverkiezingen

Boris Johnson geen kandidaat, Rishi Sunak zo goed als zeker nieuwe Britse premier

Anne Saenen over nieuwe Britse premier: 'Vrijwel zeker Sunak'

00:24

Boris Johnson stelt zich niet verkiesbaar als de nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk. Dat heeft hij laten weten in een verklaring. Sinds het aftreden van premier Truss vorige week werd er voluit gespeculeerd over zijn terugkeer.

Daarmee is het zo goed als zeker dat Rishi Sunak de nieuwe premier van het land wordt.

Nog geen twee maanden geleden trad Johnson af als premier van het Verenigd Koninkrijk nadat zijn positie onhoudbaar was geworden door een reeks schandalen. Het was vervolgens een interne aangelegenheid van Johnsons conservatieve partij om een opvolger aan te wijzen, dat werd Liz Truss, die na 45 dagen alweer het veld moest ruimen.

Penny Mordaunt

Opnieuw was het aan de partij zelf om een nieuwe leider en premier te kiezen. Als eerste meldde zich Penny Mordaunt die een gooi wilde doen, en niet veel later volgde Sunak.  Ook werd er al gelijk druk gespeculeerd op een terugkeer van Johnson. Nu die laat weten niet mee te doen, is de weg vrij voor Sunak, die veel meer steun heeft binnen de partij dan Mordaunt.   

Tweede
Lees ook:
Tweede kans voor Sunak: officieel kandidaat om Brits premier te worden

Boris Johnson is nooit officieel kandidaat geweest, zegt RTL Nieuws-correspondent Anne Saenen. "Maar hij was duidelijk wel bezig met de voorbereidingen." Zijn potentiële stemmen zullen vooral naar Sunak gaan. Maandag om drie uur zal officieel bekend worden dat Sunak de nieuwe premier wordt.

Saenen zegt dat Sunak een zware klus te wachten staat, met de huidige economische situatie. "Hij moet zware maatregelen nemen. De Britten moeten onder ogen zien dat hen een zware winter te wachten staat."

Johnson lichtte zijn beslissing in een verklaring als volgt toe: "Er is een zeer goede kans dat ik succesvol zou zijn in een verkiezing onder leden van de Conservatieve Partij en dat ik inderdaad vrijdag terug in Downing Street zou kunnen zijn. Maar in de loop van de afgelopen dagen ben ik helaas tot de conclusie gekomen dat dit gewoon niet de juiste keuze zou zijn. Je kunt alleen effectief regeren als je een verenigde partij in het parlement hebt."

Ook verklaarde Johnson dat hij 'in een goede positie' is om een overwinning te behalen bij de algemene verkiezingen van 2024.

Na de verklaring van Johnson liet Sunak op Twitter weten dat hij hoopt dat de oud-premier 'een bijdrage blijft leveren aan de samenleving, in binnen- en buitenland'.