Ga naar de inhoud
Johnson ook in de race?

Tweede kans voor Sunak: officieel kandidaat om Brits premier te worden

Rishi Sunak. Beeld © AFP

Rishi Sunak heeft zich officieel kandidaat gesteld voor het leiderschap van de Conservatieve Partij en daarmee ook het Britse premierschap. Het wordt zijn tweede kans om premier te worden: begin september verloor hij de leiderschapsverkiezing van Liz Truss.

"Het Verenigd Koninkrijk is een geweldig land, maar we zien ons geconfronteerd met een grote economische crisis. Daarom stel ik me kandidaat voor het leiderschap van de Conservatieve Partij en als onze volgende premier. Ik wil de economie herstellen, onze partij verenigen, en leveren voor ons land", aldus Sunak op Twitter.

Volgens de Britse media heeft de oud-minister van Financiën voldoende aanhangers binnen de partij achter zich weten te krijgen om mee te kunnen doen aan de leiderschapsverkiezing. Vanochtend stond de teller volgens de BBC op 129, ruim boven de grens van honderd die nodig zijn om mee te kunnen doen.

Boris
Lees ook:
Boris Johnson krijgt genoeg steun voor race om premier te worden

Eerder al meldde Penny Mordaunt zich als kandidaat, maar zij heeft nog niet de benodigde honderd steunbetuigingen van Conservatieve parlementsleden verzameld, zeggen Britse media. Van oud-premier Boris Johnson wordt ook verwacht dat hij een gooi gaat doen naar het leiderschap.

Mocht morgenmiddag slechts een kandidaat de benodigde honderd steunbetuigingen hebben, dan wordt die kandidaat automatisch de nieuwe partijleider en daarmee ook premier van Groot-Brittannië.

Kortst zittende premier

Premier Liz Truss diende donderdag haar ontslag in waardoor er nieuwe leiderschapsverkiezingen moeten worden gehouden. Ze was pas anderhalve maand premier en  werd door haar aftreden de kortst zittende premier die het Verenigd Koninkrijk ooit gehad heeft.

Op 5 september werd bekend dat ze de opvolger zou worden van Boris Johnson. Ze versloeg tijdens een interne leiderschapsverkiezing van de Conservatieve Partij Rishi Sunak, ze verwierf 57 procent van de stemmen.

Bekijk ook: Britse premier Liz Truss verliest van krop sla

00:44
Na 45 dagen heeft de Britse premier Liz Truss haar ontslag ingediend.