Ga naar de inhoud
Extreem zware explosieven

Forse toename plofkraken in Europa: 'Onschuldige mensen komen om'

De schade na een plofkraak in Bloemendaal eind vorig jaar. Beeld © ANP / Michel van Bergen

Het aantal plofkraken op geldautomaten in Europa neemt drastisch toe. Dat zegt Europol, het samenwerkingsverband van de politiediensten van de Europese Unie. Volgens een woordvoerder worden de gebruikte explosieven bovendien sterker en gevaarlijker.

"Er worden steeds vaker extreem zware explosieven gebruikt, die zelfs gebouwen doen instorten en onschuldige mensen doden", zegt de woordvoerder. 

Moderne bankovervallen

De toename van het aantal plofkraken vindt plaats in veel Europese landen. Ze worden gepleegd door goed georganiseerde criminele bendes, die zich in plofkraken hebben gespecialiseerd en vaak internationaal opereren. "Het zijn de moderne bankovervallen."

Volgens de woordvoerder worden onschuldige burgers steeds vaker in gevaar gebracht bij de kraken en zijn de daders uiterst gewetenloos. "Ze zijn niet geïnteresseerd in mensen, ze geven alleen om geld."

Interne documenten

Uit interne documenten van de Nederlandse politie, die in handen zijn van RTL Nieuws, bleek begin september al dat ook in Nederland het aantal plofkraken flink is gestegen. Tot en met augustus waren er in Nederland vier plofkraken met granaten (in heel 2021 waren dat er twee), 28 met molotovcocktails (tegenover veertien in 2021) en 37 met andere brandbommen (tegenover 39 in heel 2021). 

Politie
Lees ook:
Politie en NFI kunnen grote golf van explosies nauwelijks aan: 'Gevaarlijk'

De enorme toename leidt ertoe dat zaken bij de politie te lang blijven liggen, waarschuwde de Nederlandse Politiebond begin september. Het forensisch onderzoeksinstituut NFI stuurde de politie een mail waarin de stijging van het aantal explosies 'dramatisch' wordt genoemd.

Het laboratorium heeft een contract met de politie voor drie zogeheten 'post-explosie-onderzoeken' per maand, maar kreeg er in augustus veertien te verwerken. Noodgedwongen doet het NFI daarom versoberd onderzoek, waarbij minder sporen worden geanalyseerd en sommige rapporten achterwege worden gelaten.

Bekijk ook: Hessels winkel in puin door plofkraak

02:04
Ondernemer Hessel Westra zag hoe de pui van zijn Primera-vestiging eruit was geblazen door een explosief. "Het is bijna terrorisme."