Ga naar de inhoud
Biden ergert zich

Republikeinen willen steun Oekraïne beperken: 'Ze hebben geen idee'

Kevin McCarthy van de Republikeinen (l), rechts Joe Biden. Beeld © AP/Getty

De Amerikaanse president Joe Biden, een Democraat, heeft Republikeinen bekritiseerd vanwege hun suggestie dat de Amerikaanse financiering voor Oekraïne na de tussentijdse verkiezingen van 8 november zou kunnen worden beperkt. Sinds het begin van de Russische invasie in februari hebben de VS 17,6 miljard dollar aan militaire hulp toegewezen aan Oekraïne.

Daar bovenop heeft het land vele miljarden aan humanitaire hulp van de VS ontvangen. "Ze zeiden dat als ze winnen, ze waarschijnlijk Oekraïne niet blijven financieren", zei Biden tijdens een verkiezingsbijeenkomst van zijn partij in de staat Pennsylvania.

'Ze hebben geen idee'

"Deze mensen snappen het niet. Het is een stuk groter dan Oekraïne. Het is Oost-Europa. Het is de NAVO. We hebben het over echte, serieuze gevolgen." En: "Ze hebben geen idee van de Amerikaanse buitenlandse politiek."

VS
Lees ook:
VS sturen recordaantal wapens naar Oekraïne

Biden reageerde daarmee op een uitspraak van Kevin McCarthy, de leider van de Republikeinen in het momenteel door Democraten gedomineerde Huis van Afgevaardigden. McCarthy zei dat als zijn partij tijdens de tussentijdse verkiezingen aanzienlijke winst boekt, ze geen 'blanco cheque' zal schrijven aan Oekraïne.

Voorzitter Huis van Afgevaardigden

McCarthy hoopt voorzitter van het Huis te worden, de op twee na hoogste positie in de Amerikaanse politiek achter de president en vicepresident. Daarvoor dienen de Republikeinen bij de stemming van 8 november een meerderheid in het Huis te veroveren. Recente peilingen wijzen in die richting.