Ga naar de inhoud
Demonstratie in Parijs

Rechts-radicale Franse politici gebruiken zaak vermoorde Lola (12) voor eigen gewin

Demonstranten tijdens de bijeenkomst in Parijs Beeld © Emmanuel Dunand / AFP

Frankrijk is al een week in shock vanwege de gruwelijke dood van de 12-jarige Lola, het meisje dat verminkt in een koffer werd gevonden. Sinds bekend is dat de hoofdverdachte, een Algerijnse vrouw, illegaal in het land verbleef, leeft de radicaal-rechtse anti-immigratiepolitiek op.

Naar schatting een paar honderd Fransen waren gisteravond in Parijs bijeen voor een manifestatie. Ze hadden spandoeken bij zich met daarop 'Justice pour Lola' ('Gerechtigheid voor Lola') en afbeeldingen van het vermoorde meisje.

De dood van Lola werd herdacht, maar de bijeenkomst had ook een rechtse politieke boodschap. "We zijn hier vooral om haar te herdenken", zei Tamila, een van de demonstranten. "Maar ook omdat dit niet nog een keer mag gebeuren. En om ervoor te zorgen dat de Franse immigratiewet eindelijk wordt toegepast." 

Rechtse denktank

De demonstratie was georganiseerd door het Instituut voor Gerechtigheid, een zeer rechtse denktank. De politicus en voormalig presidentskandidaat Éric Zemmour probeert op die manier de moord aan te grijpen om zichzelf in de kijker te spelen.

"Het is logisch dat mensen zich afvragen wie de dader van dit brute misdrijf is", zegt correspondent Eveline Bijlsma. "En als dan blijkt dat dat het om iemand gaat die geen verblijfsvergunning meer had, vragen mensen zich af waarom zij hier nog was."

Mensen vinden het 'onverteerbaar' dat dit voorkomen had kunnen worden, zegt Bijlsma. "Tegelijkertijd zijn er illegalen die al bekend zijn bij de politie en al meerdere misdrijven hebben gepleegd, in het geval van Dahbia B., de hoofdverdachte in deze zaak, was dat niet zo."

Franse
Lees meer:
Franse justitie: dode meisje in koffer is verkracht en vermoord

Het lichaam van Lola werd gevonden in een koffer in Parijs. Het 12-jarige meisje was verkracht, gefolterd en vermoord. Een 24-jarige Algerijnse vrouw heeft schuld bekend.

De familie van Lola had aangegeven niet te willen dat politici de moord zouden aangrijpen voor eigen gewin. Maar dat is precies wat gisteravond gebeurde, zegt Bijlsma. "Het gaat om een klein deel van radicaal-rechts. Ook leden van Rassemblement National, de partij van Marine Le Pen, zouden eerst komen, maar besloten dat toch niet te doen. Zij willen hier niet mee geassocieerd worden."

Illegaal in Frankrijk

Naar schatting zijn er tussen de 600.000 en 700.000 mensen zonder geldige papieren in Frankrijk. Slechts in 13 procent van de gevallen lukt het om mensen uit te zetten. "Dat komt vooral doordat de landen waar deze mensen terug naartoe moeten, hun inwoners niet terug willen nemen", zegt Bijlsma.

Volgens een peiling die na de dood van Lola is gehouden, vindt 58 procent van de Fransen dat deze mensen die illegaal in Frankrijk verblijven, moeten worden opgesloten. Dat is niet alleen vanwege de grote aantallen praktisch onmogelijk, maar ook juridisch onhaalbaar en ethisch ontoelaatbaar, bepaalde de mensenrechtencommissaris van de Raad van Europa eerder.

Bij eerdere problemen met illegalen ging het om mensen die al bekend waren bij justitie. Zo was er een man uit Rwanda die een priester vermoordde, maar al bekend was bij de politie vanwege de brandstichting in de kathedraal van Nantes.

"Deze Algerijnse vrouw die nu bekend heeft, was op een studentenvisum naar Frankrijk gekomen en gewoon gebleven. Toen ze een keer ergens haar papieren moest laten zien, bleek dat ze die niet had. Eind augustus werd haar verteld dat ze binnen een maand weg moest zijn", zegt Bijlsma. Waarom de vrouw dan toch nog in Frankrijk was, is onbekend. Ze was inmiddels dakloos, zelf slachtoffer van huiselijk geweld, maar niet bekend bij justitie.  

'Francocide'

Het is nog onbekend wat er precies gebeurd is met Lola. Mogelijk was de vrouw ontoerekeningsvatbaar: de politie heeft vastgesteld dat ze een geschiedenis van psychische stoornissen heeft. Volgens de aanhangers van Éric Zemmour is sprake van 'francocide'. Dit door hem zelf bedachte begrip houdt in dat een buitenlander een Fransman of Française vermoordt, alleen maar omdat hij of zij Frans is.

Het was gisteren reden genoeg voor de 25-jarige Guillauma om drie uur met de trein vanuit Grenoble te reizen om bij de manifestatie te zijn. "Ik was kapot van dit nieuws, ik vind het erger dan de aanslag op de Bataclan. Ik wilde hier per se bij zijn. Natuurlijk moet je de wens van familie van Lola respecteren. Maar deze moord gaat verder dan dit gezin. Dit is 'francocide', zoals Zemmour het noemt, en daar moeten we wat tegen doen. Een bijeenkomst is nog wel het minste."

'Zemmour gaat ver'

De rechts-radicale politicus trekt nu dus aandacht over de rug van een vermoord meisje. Eveline Bijlsma: "Zemmour deed het even heel goed in de peilingen, maar werd uiteindelijk vierde tijdens de presidentsverkiezingen, met ongeveer 7 procent van de stemmen. Bij de parlementsverkiezingen haalde hij geen enkele zetel. Dit is ook een manier waarop hij van zich kan laten horen. En daar gaat hij heel ver in."