Ga naar de inhoud
Slechte luchtkwaliteit

Vuurwerk afsteken in New Delhi? Dan kun je een half jaar de cel in

Tijdens Divali, het lichtjesfeest, wordt traditiegetrouw vuurwerk afgestoken Beeld © ANP

Wie in New Delhi de komende tijd vuurwerk afsteekt, riskeert een boete en een half jaar celstraf. Aanleiding voor het verbod is de slechte luchtkwaliteit in de Indiase hoofdstad. Het verbod geldt ook tijdens het lichtjesfeest Divali, dat aankomende week begint.

De vooruitzichten zijn al niet gunstig. De komende dagen staat er weinig wind, zodat vieze lucht niet weg kan waaien. Vuurwerk kan de stad er niet bij hebben. Terwijl hindoes juist rond deze tijd traditiegetrouw vuurwerk kopen. 

Lichtjesfeest

Maandag begint namelijk Divali, een belangrijk Hindoeïstisch feest. Hindoes branden lichtjes en steken vuurwerk af om te vieren dat het goede het wint van het kwade.

In september stelde de regering van Delhi al een volledig verbod in voor de productie, verkoop en het afsteken van alle soorten vuurwerk tot het einde van het jaar. Een rechtszaak om het verbod alsnog van tafel te krijgen, werd vandaag verworpen.

Wie vuurwerk opslaat en verkoopt, kan zelfs drie jaar gevangenisstraf krijgen. De afgelopen dagen is 2000 kilo vuurwerk in beslag genomen en zijn zes mensen opgepakt.

Luchtkwaliteit

Nieuw Delhi behoort steevast tot de slechtst scorende steden als het gaat om luchtkwaliteit. In het najaar en de winter verergert de situatie. Boeren in de omgeving verbranden dan de resten van hun landbouwgewassen.

Grote
Lees meer:
Grote vervuiler India doet wegwerpplastic in de ban