Ga naar de inhoud
Oorlog in Oekraïne

Camera's uit Zweedse flitspalen geroofd, mogelijk voor Russische drones

Een door het Russische ministerie van Defensie verspreide foto van een in de oorlog in Oekraïne gebruikte drone Beeld © AP

In Zweden worden al maandenlang flitspalen vernield en leeggeroofd. Vermoed wordt dat de gestolen camera-apparatuur wordt gebruikt in Russische drones die worden ingezet bij de oorlog in Oekraïne.

Dat meldt de Zweedse krant Aftonbladet. Sinds eind augustus zijn in verschillende Zweedse regio's ruim honderd flitspalen vernield.

Veiligheidsdienst

De Zweedse politie bevestigt de diefstallen en zegt deze te onderzoeken. "Wij kennen de geruchten dat de apparatuur gebruikt wordt in Russische zelfgebouwde drones, maar kunnen niet in detail treden over ons inlichtingenwerk", zegt een woordvoerder van de Zweedse nationale veiligheidsdienst Säpo tegen de krant.

Het Oekraïense ministerie van Defensie plaatste eerder een video online van een neergestorte Russische drone die uit elkaar werd gehaald. Te zien was hoe een Canon-camera met klittenband aan de zelfgebouwde drone zat bevestigd. Het type camera was vergelijkbaar met dat wat in Zweedse flitspalen wordt gebruikt.

Iraniërs
Lees ook:
Iraniërs met verstand van drones aan de slag op de Krim

Strijdkrachten lokaliseren

De 'amateuristische constructie' is volgens Aftonbladet succesvol en Rusland zou de drones gebruiken om Oekraïense strijdkrachten te lokaliseren. Of de camera's ook onderdeel zijn van de kamikazedrones die Rusland recent inzette bij aanvallen op Oekraïense steden, is niet duidelijk. Rusland maakt ook veel gebruik van Iraanse drones.

De vernielde flitspalen kosten Zweden veel geld. Per flitspaal zou het om een schadebedrag van zo'n 250.000 Zweedse kronen (ruim 22.700 euro) gaan.

Bekijk ook: Dit zijn de drones die Rusland in Oekraïne gebruikt

03:02
Noorwegen
Lees ook:
Noorwegen arresteert Rus met drones in zijn bagage