Elnaz Rekabi, de Iraanse sportklimster die zonder hoofddoek meedeed aan de Aziatische kampioenschappen, is bij aankomst in Teheran door een grote menigte ontvangen als een heldin. Op beelden op sociale media is te zien dat ze midden in de nacht arriveert op het vliegveld en dat mensen haar applaudisserend en juichend opwachten.
Meteen na aankomst stapte Rekabi in een busje. Het is onduidelijk waar zij daarna naartoe is gebracht. Haar familie en vrienden maakten zich zorgen om haar veiligheid, omdat ze haar na de wedstrijd niet meer konden bereiken. Gevreesd werd dat ze naar de beruchte Evin-gevangenis zou worden gebracht.
De actie van Rekabi wordt door velen in Iran gezien als steun aan de protesten. Zelf gaf zij gisteren een verklaring uit waarin ze aangaf dat het niet haar bedoeling was geweest om zonder hoofddoek te klimmen. De hidjab zou kort voor de wedstrijd zijn 'afgegleden', en ze zou geen tijd hebben gehad hem weer om te doen. Het is de vraag of zij deze verklaring vrijwillig of onder dwang heeft afgegeven.
Heldin
De BBC meldt dat haar familie ook op het vliegveld was en haar heeft kunnen ontvangen. Rekabi droeg bij aankomst een mondkapje, pet en capuchon, waardoor niet goed te zien is of ze ook een hoofddoek om had. Veel van de aanwezige vrouwen in de menigte droegen deze niet.
Volgens de BBC riepen de mensen in de menigte dat Rekabi een heldin is na haar actie tijdens de sportwedstrijd. Ze zouden haar zien als nieuw symbool voor het recht geen hoofddoek te dragen in Iran.

Meisje doodgeslagen
De voorschriften in het streng islamitische land zijn streng. Vrouwen worden geacht hun haar te bedekken met een hidjab en ze moeten ook wijde kleding dragen. Door het hele land zijn al weken felle protesten gaande tegen deze regels. Die protesten begonnen nadat de 22-jarige Mahsa Amini overleed na een hardhandige arrestatie door de zedenpolitie.
Gisteren werd bekend dat een 16-jarig meisje is doodgeslagen in een school, omdat ze weigerde een propagandalied te zingen waarin de Iraanse leider ayatollah Ali Khamenei wordt vereerd.
Eerder maakten we deze video over de protesten in het islamitische land tegen de onderdrukking van vrouwen: