Ga naar de inhoud
Extreme regenval

Nigeria kampt met ergste overstromingen in decennia, dodental naar 600

Beeld © ANP

In Nigeria zijn de zwaarste overstromingen in meer dan tien jaar tijd aan de gang. Het noodweer heeft al aan zeker 603 mensen het leven gekost. En de regen is nog steeds niet gestopt.

Volgens de Nigeriaanse president zijn 33 van de 36 Nigeriaanse staten getroffen door de overstromingen. Zo'n 2400 mensen zijn gewond geraakt en meer dan 1,4 miljoen Nigerianen hebben huis en haard moeten verlaten.

De regio's rondom de twee grootste rivieren in Nigeria, de Niger en de Benue, zijn het zwaarst getroffen:

Het West-Afrikaanse land heeft vaker te maken met overstromingen, maar dit regenseizoen is er veel meer neerslag gevallen dan normaal. Al sinds het begin van de zomer is het natter dan gemiddeld in Nigeria.

76 drenkelingen

Mensen zoeken allerlei manieren om de dreiging van het water te ontvluchten, met alle risico's van dien. Zo kapseisde er vorige week nog een zelfgemaakte boot met daarop mensen die vluchtten voor het water. 76 van hen verdronken.

Extremere regenval is een gevolg van klimaatverandering. Warmere temperaturen zorgen voor meer verdamping, waardoor zowel droogte als overstromingen vaker voorkomen. Matthias Schmale, coördinator humanitaire hulp voor Nigeria van de Verenigde Naties, zei afgelopen week: "Klimaatverandering bestaat echt, zoals we nu alweer in Nigeria merken."

Dam geopend

Naast de extreme regenval heeft het openen van de Lagdo-dam door buurland Kameroen de waterstand verder verhoogd. Het openen van de dam gebeurt elk jaar, volgens afspraak met Nigeria, maar door de hevige regenval verergert het dit keer de wateroverlast.

De hevige overstromingen in het land bedreigen niet alleen direct de mensenlevens, maar ook de voedselproductie. Zo'n 110.000 hectare aan landbouwgrond is verwoest. En dat is een groot probleem voor Nigeria, dat bijna volledig afhankelijk is van de eigen rijstproductie. De invoer van rijst uit andere landen is verboden om de lokale productie te stimuleren.

Hongersnood

Het land heeft al problemen met de voedselproductie, door conflicten in het noordwesten en het midden van het land. Mensen die vluchten voor deze conflicten worden opgevangen in kampen. Maar ook deze vluchtelingenkampen zijn geraakt door de overstromingen. Zeker 15.000 mensen die in zo'n kamp zaten, zijn nu weer alles kwijt.

Zijn
Lees ook:
Zijn wij medeverantwoordelijk voor de overstromingen in Pakistan?

Nu deze natuurramp daar nog overheen komt, wordt gevreesd voor een hongersnood. Volgens Schmale is die vrees er voor een aanzienlijk deel van de 206 miljoen inwoners. "Er zijn negentien miljoen mensen in Nigeria die in verkeren in voedselonzekerheid. We zijn vooral bezorgd over 14,7 miljoen kinderen die het risico lopen op ondervoeding."

De Nigeriaanse minister van Humanitaire Zaken waarschuwt dat ten minste vijf staten in het land nog tot eind november te maken zullen hebben met overstromingen.