Ga naar de inhoud
'Politiek spel'

Eerst wel, nu toch weer niet: Australië erkent Jeruzalem niet langer als Israëlische hoofdstad

Australië ziet Tel Aviv weer als hoofdstad van Israël. Beeld © Getty Images

Na vier jaar komt de Australische regering vandaag terug op de beslissing om West-Jeruzalem als hoofdstad van Israël te erkennen. Vanaf nu geldt alleen Tel Aviv, net als voorheen, voor de Australiërs als de Israëlische hoofdstad. De kwestie ligt gevoelig en zorgde voor het verleden voor rellen.

"Ik weet dat dit tot ruzie en onrust heeft geleid en vandaag probeert de regering dat op te lossen." Dat zegt de Australische minister van Buitenlandse Zaken Penny Wong vandaag over de beslissing om Tel Aviv weer als hoofdstad van Israël te zien.

Beslissing oud-premier Morrison

In 2018 nam toenmalig premier Scott Morrison nog een hele andere beslissing. Hij zei – kort nadat Donald Trump namens de VS hetzelfde besloot – dat West-Jeruzalem vanaf dat moment als hoofdstad van het land gold. De Australische ambassade bleef wel in Tel Aviv, terwijl de Amerikanen deze ook naar Jeruzalem verhuisden.

Volgens Wong koos de conservatieve partij van Morrison er destijds voor om West-Jeruzalem als hoofdstad te erkennen vanwege een lokale verkiezing.

Australië
Lees ook:
Australië erkent West-Jeruzalem als hoofdstad van Israël

Er werd volgens de buitenlandminister een 'politiek spel' gespeeld: door het buitenlandse beleid te veranderen zouden stemmen zijn gewonnen bij een groot deel van een Joodse gemeenschap in een wijk van Sydney. Of deze lokale verkiezing ook echt de reden van Morrison was, zullen we nooit te weten komen.

Sleutelrol vredesproces

Israël beschouwt sinds 1980 heel Jeruzalem als zijn hoofdstad, met inbegrip van het oostelijke deel dat het na de oorlog in 1967 annexeerde. Het land wil dat alle ambassades daar worden gevestigd.

Voor de internationale gemeenschap speelt Jeruzalem een sleutelrol bij het bereiken van vrede tussen Israëli's en Palestijnen. Daarom zijn er praktisch geen ambassades in Jeruzalem. Nederland verhuisde in 1980 de ambassade naar Tel Aviv.

Alle ogen op Liz Truss

Britse media meldden vorige maand dat premier Liz Truss zou overwegen om de Britse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem te verhuizen.

Israël
Lees ook:
Israël en militante groep in Gazastrook spreken staakt-het-vuren af