Ga naar de inhoud
Laatste evacuatiepoging

Nog 189 Afghanen die gevaar lopen mogen naar Nederland

Er mogen nog 189 mensen vanuit Afghanistan naar Nederland komen, bijvoorbeeld omdat zij voor hulporganisaties of Defensie hebben gewerkt. Door hun eerdere werk lopen zij gevaar nu de Taliban het weer voor het zeggen hebben in het land.

Het kabinet wil de Afghanen voor 1 november via een laatste evacuatiepoging overbrengen naar Nederland. Wie dan niet meegaat, is daarna nog steeds welkom in ons land, maar moet daar dan zelf zien te komen.

Niet via Pakistan

Evacueren via Pakistan gaat niet meer lukken, schrijft minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer. Dat land stond eerder toe dat Afghanen die geen paspoort hadden, toch naar Nederland gingen. Veel Afghanen hebben geen paspoort en er een krijgen is nu nog moeilijker vanwege het bewind van de Taliban.

Waarom Pakistan dit niet meer toestaat, staat niet in de brief van Hoekstra. Hoe de Afghanen die wel een paspoort hebben nu naar Nederland reizen, kan zijn woordvoerder nog niet zeggen.

Een van de tolken die op de Nederlandse lijst zou hebben gestaan, is eerder dit jaar gedood. Hier zie je een interview met zijn broer:

Broer van vermoorde Afghaanse tolk: 'Hij deed open en werd vermoord'

00:48
Broer van vermoorde Afghaanse tolk: 'Hij deed open en werd vermoord'

De 189 mensen die nu nog in Afghanistan zijn, hebben eerder de mogelijkheid gekregen te vertrekken, zegt Hoekstra. Maar een deel was niet in staat om Pakistan binnen te komen, bijvoorbeeld omdat ze daar geen geld voor hadden of omdat ze werden geweigerd bij de grens. Anderen konden wel, maar gingen toen niet in op het aanbod.

Het kabinet meldde voor de zomer dat het in september alle daartoe gerechtigde Afghanen wilde overbrengen naar Nederland. Wel hield Hoekstra toen een slag om de arm, omdat de Taliban soms moeilijk doen aan de grens met Pakistan. Inmiddels zijn er 2551 mensen vanuit Afghanistan overgebracht.

Bekijk ook: 'Soms voel ik me hulpeloos'

04:12
Husna (26) vecht voor vrouwenrechten in Afghanistan