Toch geen belastingverlaging voor de Britten: de nieuwe minister van Financiën Jeremy Hunt heeft een streep gezet door bijna alle plannen daarover van zijn voorganger. Die werd vorige week ontslagen door premier Liz Truss, nadat de plannen voor onrust hadden gezorgd.
Hunt draait het voornemen terug om geld te lenen om de belastingverlagingen te kunnen betalen. Volgens hem is de ingreep onverantwoord. Het Britse pond reageerde vandaag meteen positief op maatregelen van de nieuwe minister.
Miljarden aan obligaties
De nieuwe Britse premier Liz Truss had die plannen, die waren bedoeld om de economische groei aan te jagen, drie weken geleden aangekondigd. Truss en Hunts ontslagen voorganger, Kwasi Kwarteng, wilden geld lenen om bestedingen en belastingverlagingen te bekostigen.
Een storm van kritiek door economen steeg op, onmiddellijk gevolgd door onrust op de financiële markten. De rentes op Britse staatsleningen schoten omhoog, het pond ging hard omlaag ten opzichte van de dollar. De Britse centrale bank werd gedwongen om in te grijpen en kocht voor miljarden aan obligaties op om de obligatiemarkten te kalmeren. Die steunaankopen zijn vrijdag gestopt.

Vanwege de onrust op de financiële markten, hadden Truss en Kwarteng de belastingverlaging voor de rijkste Britten al eerder geschrapt. Daarna werd Kwarteng ontslagen. Voor het weekend liet Truss weten dat de belasting voor bedrijven toch wordt verhoogd.
Energiesteun tot april
Hunt schrapt nu de plannen om de inkomstenbelasting te verlagen. Ook gaat er een streep door het verlagen van de dividendbelasting en het bevriezen van een heffing op alcohol. Hij verwacht dat de Britse overheid 32 miljard pond, omgerekend zo'n 37 miljard euro, zal ophalen met de nieuwe maatregelen.
Hunt verklaarde ook dat de enorme energiesteun van de overheid slechts tot april volgend jaar zal lopen. Daarna moet de regering nieuwe manieren zoeken om de meest kwetsbare huishoudens te helpen met de hoge energierekeningen.
