Ga naar de inhoud
Economische crisis

Unicef: door oorlog Oekraïne vier miljoen extra kinderen in armoede

Moeder en kind vluchtten vanuit Zaporizja naar het westen van Oekraïne. Beeld © ANP / Anadolu

De oorlog in Oekraïne heeft er (indirect) voor gezorgd dat 4 miljoen extra kinderen in armoede moeten leven. Dat komt door de economische problemen die zijn veroorzaakt door het conflict. Unicef spreekt van een 'verschrikkelijk kielzog van de oorlog'.

VN-organisatie Unicef meldt vandaag dat het aantal kinderen in Oost-Europa en Centraal-Azië dat in armoede leeft met bijna 20 procent is gestegen.

Data uit ruim twintig landen

"Kinderen worden het zwaarst getroffen door de economische crisis als gevolg van de oorlog in Oekraïne", meldt Unicef.

De organisatie baseert zich op data uit 22 landen. Vooral veel Russische kinderen zijn de dupe van de invasie van Oekraïne door hun land. Rusland is goed voor bijna driekwart van de totale toename van het aantal kinderen dat in armoede leeft als gevolg van de oorlog.

'Nederland
Lees ook:
'Nederland moet zich klaarmaken voor Oekraïners die willen blijven'

Sinds 2021 leven 2,8 miljoen extra Russische kinderen onder de armoedegrens. Dat komt volgens Unicef vooral door de zware klap die de Russische economie kreeg van de westerse sancties.

In Oekraïne leven door de oorlog een half miljoen extra kinderen in armoede. In Roemenië gaat het om ruim 110.000 extra kinderen.

Bekijk ook: het leven wint in Kiev, waar kinderen weer spelen

03:10
Correspondent Jeroen Akkermans kwam vorige week in Kiev aan op de dag van de Russische bombardementen. Hij ziet hoe bewoners de moed er in houden.