Ga naar de inhoud
Dagboek gelezen

Zweedse politicus geschorst die Anne Frank 'losbandig en geil' noemde

Het dagboek van Anne Frank, ter illustratie. Beeld © ANP / AP

De Zweedse radicaal-rechtse partij Zweden Democraten heeft de politicus Rebecka Fallenkvist geschorst vanwege een bericht op Instagram over Anne Frank. Daarin schreef zij dat ze het dagboek van Anne Frank las en na vijftig pagina's vooral de indruk kreeg dat Anne Frank 'losbandig en geil' was.

De 26-jarige Rebecka Fallenkvist is tijdelijk geschorst vanwege haar uitlating over Anne Frank. Eind vorige maand werd zij gekozen als lokale politicus in Stockholm, ook is ze een mediapersoonlijkheid die vaak in beeld is op het online mediakanaal Riks van de Zweden Democraten.

'Oneerbiedig'

Het bericht op Instagram van Fallenkvist werd later verwijderd, maar in Zweden kwam felle kritiek op haar uitlating. De Israëlische ambassadeur in Zweden, Ziv Nevo Kulman, noemde het een 'afschuwelijke belediging' en 'oneerbiedig'.

"Het staat in schril contrast met de moeite die Zweden stopt in het levend houden van de herinnering aan de Holocaust", schrijft de ambassadeur.

Een woordvoerder van Zweden Democraten zei dit weekend tegen het Zweedse persbureau TT de 'ongevoelige en ongepast opmerkingen' serieus te nemen. Er komt een intern onderzoek naar de zaak.

'Verkeerd geïnterpreteerd'

Zelf liet Fallenkvist aan de Zweedse krant Dagens Nyheter weten dat haar bericht 'verkeerd geïnterpreteerd' was.

De Zweden Democraten zijn een nationalistische en anti-immigratiepartij die bij de verkiezingen vorige maand ruim 20 procent van de stemmen kreeg. De partij werd in de jaren tachtig opgericht door mensen die eerder actief waren geweest in extreemrechtse groeperingen, waaronder ook neonazi's. Inmiddels is de partij wel gematigder.

Premier
Lees ook:
Premier Zweden stapt op na verkiezingszege rechtse partijen