Ga naar de inhoud
Grote rookpluimen

Gewonden bij brand en gevechten in gevangenis Iran

Brand in de Evin-gevangenis. Beeld © Twitter: @borzou

In een gevangenis in Teheran zijn gisteren zeker acht gewonden gevallen door een brand en door gevechten. Iraanse staatsmedia spraken van een opstand, maar de openbaar aanklager van Teheran zei later dat het ging om een intern conflict tussen veroordeelde dieven.

Gevangenen zouden een opslagplaats voor textiel in brand hebben gestoken en slaags zijn geraakt met bewakers. Inmiddels zou de orde zijn hersteld.

Beruchte gevangenis

Het oproer was in de beruchte Evin-gevangenis, waar veel politieke gevangenen zitten, onder wie ook buitenlanders. Ook veel mensen die zijn opgepakt bij de recente protesten zijn naar deze gevangenis gebracht. Volgens de openbaar aanklager zou er geen verband zijn tussen de opstand en de protesten. Maar wat er precies in de gevangenis is gebeurd, is niet onafhankelijk vast te stellen.

Op sociale media waren er berichten dat rondom en in de gevangenis geschoten werd. Ook werden er foto's gedeeld waarop vlammen te zien zijn en grote rookpluimen uit het gebouw opstijgen.

Wekenlange protesten

In Iran wordt al wekenlang geprotesteerd. De onrust in het land ontstond na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. Zij stierf vorige maand in politiehechtenis nadat ze door de religieuze politie was opgepakt omdat ze haar hoofddoek te los zou hebben gedragen. Ook zaterdag waren er in het hele land protesten, die steeds openlijker tegen de regering gericht zijn.

Hackers lekken beelden uit beruchte Iraanse martelgevangenis

01:36

Eerdere beelden uit de gevangenis

De gevangenis staat bekend om de gruwelijkheden die er plaatsvinden. Bewakers mishandelen en martelen gevangen. Vorig jaar maakten hackers beelden van beveiligingscamera's openbaar, waarin de martelingen te zien waren:

Bron: RTL Nieuws / ANP
Meer over