Ga naar de inhoud
Moordzaak journalist

40 jaar cel voor broers in moordzaak journalist Malta

De ouders en zus van de vermoorde journalist Daphne Caruana Galizia komen aan bij de rechtbank. Beeld © ANP

Twee broers hebben op Malta een celstraf van 40 jaar gekregen voor betrokkenheid bij de moord op journalist Daphne Caruana Galizia in 2017. Na een deal met justitie bekenden de twee halverwege het proces vrijdag schuld. Aan het begin van de zitting ontkenden ze nog iets met de moord te maken te hebben.

"Hun standpunt is veranderd (...), ze verklaren schuldig te zijn", zei de advocaat van George en Alfred Degiorgio. In ruil voor de bekentenis kregen de broers uiteindelijk een mildere straf voor de moord op Daphne Caruana Galizia.

Derde verdachte

Vorig jaar kreeg een derde verdachte al 15 jaar gevangenisstraf voor zijn rol bij de moord. Daarnaast is tegen de rijke Maltese zakenman Yorgen Fenech een levenslange celstraf geëist. Hij is door een tussenpersoon, die ook is opgepakt, aangewezen als de opdrachtgever.

Caruana Galizia was de bekendste journalist van Malta. Ze stond bekend om haar kritische blogs over corruptie onder politici en criminelen op Malta. Ze kwam in 2017 op 53-jarige leeftijd om het leven door een autobom.

Moord
Lees ook
Moord en corruptie op Malta: verdachte politici treden af

Na de aanslag moest de regering van premier Joseph Muscat opstappen, omdat duidelijk werd dat leden van zijn regering banden hadden met Fenech en dat zij geld zouden ontvangen van de zakenman.

Volgens een onderzoekscommissie is de Maltese staat deels verantwoordelijk voor de dood van Caruana Galizia. In een rapport dat in 2021 verscheen staat dat de overheid zou hebben nagelaten de levensbedreigende gevaren voor Caruana Galizia te erkennen en redelijke maatregelen daartegen tegen te treffen.

Onderzoek Omtzigt

Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt hield zich namens de Raad van Europa als speciaal onderzoeker bezig met de zaak. Hij streed ruim anderhalf jaar voor een eerlijk onderzoek naar de moord.

 

De
Lees ook
De strijd tegen corruptie op Malta werd haar dood, zoon Matthew vecht door