Ga naar de inhoud
Kritiek op beleid

Chaos in Britse regering compleet, minister van Financiën ontslagen

Kwasi Kwarteng, de Britse minister van Financiën, moet drie weken na de presentatie van z'n begroting op zoek naar een nieuwe baan. Beeld © ANP

Ze is nog geen zes weken premier, maar opnieuw moet de Britse premier Truss terugkomen op haar plannen. In een persconferentie zei Truss zojuist dat er een streep gaat door een groot deel van de aangekondigde belastingverlagingen. Ze heeft de minister van Financiën, Kwasi Kwarteng, ontslagen.

Drie weken geleden presenteerde Kwarteng nog met verve de begrotingsplannen voor het komende jaar. "We zijn drie weken verder en hij is zijn baan alweer kwijt", zegt correspondent Anne Saenen.

"Voor de tweede keer in korte tijd gaan de plannen op de schop. Dit is extreem pijnlijk. Niet alleen voor de minister, de geloofwaardigheid van de hele regering staat op het spel", zegt Saenen.

Draai
Lees ook:
Draai Britse regering: toch geen belastingverlaging voor rijken

Grote delen van het pakket van 43 miljard pond worden geschrapt. De verlaging van de vennootschapsbelasting voor bedrijven gaat niet meer door. Dat zou de Britten 18 miljard pond kosten. Eerder werd het schrappen van het hoogste belastingtarief al teruggedraaid. Het werd gezien als een maatregel die alleen de rijken rijker maakte. 

'Kamikwasi'

Saenen: "Economen noemden de ideeën van Kwarteng roekeloos en in de pers kreeg hij al de bijnaam 'Kamikwasi'. "Z'n ontslag vandaag kwam niet helemaal onverwacht", zegt Saenen. "Dat er iets stond te gebeuren, werd duidelijk toen hij vandaag veel eerder dan gepland terugvloog naar Londen." Later op de dag twitterde hij z'n ontslagbrief.

Economie aanjagen

Met de plannen wilde de regering de kwakkelende Britse economie aanjagen, maar het leidde juist tot veel kritiek.

Die kwam niet alleen binnen de Conservatieve partij van Truss, maar ook van economen en beleggers. Het pond daalde tot een historisch dieptepunt en de Britse Centrale Bank was genoodzaakt om in te grijpen. 

Zelfs het Internationaal Monetair Fonds (IMF) liet zich uit over de begroting van de Britten en waarschuwde dat de plannen hun doel misten. Het zou de ongelijkheid in Groot-Brittannië alleen maar groter maken. Hoe de belastingverlagingen betaald moesten worden, kon de regering niet duidelijk maken. De plannen waren niet doorgerekend.

Britse
Lees ook:
Britse premier Liz Truss lijkt controle kwijt, wat ging er mis?

Onrust herstellen

De druk om het begrotingsvoorstel verder terug te draaien nam met de dag toe. Zo bleef het op de financiële markten onrustig. De Britse centrale bank heeft dagelijks voor miljarden aan staatsobligaties opgekocht. "Er moest iets gebeuren", zegt Saenen. "De Centrale bank gaf aan uiterlijk vandaag met de noodsteun te stoppen."

Jeremy Hunt, die eerder minister van Volksgezondheid was, zal Kwarteng opvolgen. Hij zal samen met Truss moeten proberen de rust te herstellen.

Bekijke ook: Dit is Liz Truss, de nieuwe Britse premier

02:15
Liz Truss is de opvolger van Boris Johnson als premier van Groot-Brittannië