Ga naar de inhoud
Onder voorwaardes

Werkgever mag ook stagiair verbieden hoofddoek te dragen

Beeld ter illustratie, niet de vrouw in kwestie. Beeld © ANP

Een werkgever mag stagiairs verbieden om religieuze uitingen zoals een hoofddoek, kruis of keppel te dragen. Dat heeft het Europees Hof van Justitie besloten. Dit geldt alleen als het bedrijf een interne regel heeft waarmee het dragen van dit soort tekens voor alle medewerkers wordt verboden.

Bij een dergelijk 'neutraliteitsbeleid' van een bedrijf is er geen sprake van discriminatie, bepaalde het Hof. Een paar jaar geleden deed het hof eenzelfde uitspraak over vaste medewerkers van een bedrijf. 

Europees
Lees ook:
Europees Hof: bedrijven mogen hoofddoek verbieden

De kwestie kwam bij het Europees Hof terecht nadat een Belgische moslima geen stage mocht lopen bij een woningcorporatie, omdat de vrouw in het sollicitatiegesprek had aangegeven haar hoofddoek niet af te willen nemen. 

Later vroeg de vrouw het bedrijf of zij wel mocht stagelopen als zij haar hoofddoek verving door een ander hoofddeksel. Ook dat verzoek werd afgewezen, omdat het bedrijf geen enkel hoofddeksel toestaat. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld petten, mutsen of keppels. 

De moslima deed daarop melding van discriminatie.

Minister
Lees ook:
Minister op vingers getikt vanwege verbod hoofddoek en keppel voor boa's

Gezien de algemene regel voor alle medewerkers geldt, vindt het Europees Hof dat er geen sprake is van discriminatie. Wel benadrukte de rechtbank dat religieuze mensen hiermee extra worden benadeeld. Het Hof vindt dat de arbeidsrechtbank in Brussel dit na moet gaan.