Ga naar de inhoud
Hoge energieprijs

Moeder en dochter in België omgekomen na aansteken barbecue als verwarming

Louise en Deborah. Beeld © Privéfoto.

De torenhoge energieprijzen hebben in het Belgische Wilrijk tot een schrijnende gebeurtenis geleid. Een moeder en haar dochter staken in huis een barbecue aan, waarschijnlijk als goedkoop alternatief voor de verwarming. De twee stierven aan koolmonoxidevergiftiging.

Het gaat volgens het Gazet van Antwerpen om Louise (44) en haar 23-jarige dochter Deborah. De hulpdiensten werden dinsdagavond gebeld toen niemand de deur opendeed van hun huis aan de Lijsterbeslei.

Smeulende barbecue

Toen hulpverleners het huis binnengingen, gaven de koolmonoxidemeters direct een alarm, zegt de Antwerpse politie. De twee vrouwen zijn zo snel mogelijk uit het huis gehaald en gereanimeerd, maar de hulp mocht niet meer baten.

In het huis werd een smeulende barbecue gevonden, die de slachtoffers waarschijnlijk gebruikten om warm te blijven.

"Dit is echt schrijnend. We kijken bij de brandweer met schrik naar de komende winter", zegt woordvoerder Kristof Geens tegen de Belgische krant. "Met de energiecrisis gaan mensen alternatieven zoeken om zich op een goedkope manier te verwarmen. Een barbecue in huis zetten is nooit een goed idee. Niet om te barbecueën en niet om je te verwarmen."

Het is verleidelijk om te zoeken naar alternatieven voor de verwarming, toch doe je er goed aan om het niet te doen. Een stroomkachel in huis halen of kaarsen gebruiken als verlichting wordt afgeraden, in onderstaand artikel lees je waarom:

Ja,
Lees ook:
Ja, energie is duur, maar deze dingen moet je écht niet doen in huis

Ook de Belgische brandweer maant mensen om voorzichtig te zijn. "De laatste weken zagen we ook geregeld de bloempotten met de theelichtjes in de media, die zijn ook gevaarlijk. En maak zeker ook geen open vuur binnen of gebruik geen heel goedkope verwarmingstoestellen."

Waxinelichtjes
Lees ook:
Waxinelichtjes onder bloempot is 'fijnstofbom', laat experiment zien

De alleenstaande moeder Louise zou nog twee dochters achterlaten. Bij het huis zijn bloemen neergelegd.

Bekijk ook: Wanhopige bakker houdt hand op bij klanten door hoge energiekosten

01:18