Ga naar de inhoud
Sandy Hook-drama

Complotdenker Alex Jones moet bijna miljard betalen om samenzweringstheorie

Complotdenker Alex Jones tijdens een demonstratie tegen covidmaatregelen in 2020 Beeld © Getty Images

Een Amerikaanse complotdenker moet 956 miljoen dollar (bijna 1 miljard euro) betalen aan nabestaanden van het Sandy Hook-drama. Dat heeft een jury in de staat Connecticut bepaald. De man, Alex Jones, beweerde dat de schietpartij op de basisschool in 2012 in Connecticut nooit had plaatsgevonden.

Het geld gaat naar ouders van de 20 overleden kinderen. Ook een FBI-agent die destijds aan het werk was krijgt een deel van het geld. In augustus werd Jones ook al veroordeeld tot het betalen van een fors bedrag. Toen ging het om 49,3 miljoen dollar aan de ouders van één van de kinderen.

Infowars

Alex Jones is eigenaar van het beruchte extreemrechtse internetplatform Infowars. Hij heeft miljoenen fans. Lang waande Jones zich onaantastbaar en verdiende hij miljoenen met de verspreiding van nepnieuws en de verkoop van Infowars-petjes, T-shirts en voedingssupplementen.

Nu wordt hij voor de complottheorieën gestraft. "Deze man heeft tientallen miljoenen verdiend aan onzin, onder andere over de ruggen van ouders die hun kinderen hebben verloren", zegt Amerika-correspondent Erik Mouthaan. "De jury geeft met deze uitspraak aan dat ze woest op hem zijn."

Jones heeft volgens Mouthaan weliswaar geen miljarden verdiend, maar wel 'heel veel geld'. Het bedrag kan in een hoger beroep lager uitvallen. 

Jones noemt uitspraak een 'grap'

Dat hoger beroep gaat er komen, liet Jones al weten. Hij noemde het oordeel van de jury 'een grap'. Jones heeft Infowars en moederbedrijf Free Speech Systems eerder failliet verklaard in een poging zich te beschermen tegen rechtszaken.

Alex
Lees ook:
Alex Jones verdiende miljoenen met complottheorieën, nu gaat dat geld naar zijn slachtoffers

Sandy Hook

Deze zaak draaide dus om de schietpartij in 2012 op de Sandy Hook Elementaryschool in Newtown, Connecticut. Een 20-jarige schutter vermoordde daar twintig jonge kinderen en zes volwassenen. Het was een van de meest dodelijke schoolshootings ooit in de VS.

Maar niet in de wereld van Alex Jones en zijn aanhangers. Volgens Jones is de schietpartij nooit gebeurd. In zijn radioshow betoogde hij keer op keer dat Sandy Hook in scène was gezet. 'Een gigantische hoax' door de antiwapenlobby, noemde hij het, bedoeld om uiteindelijk de Amerikanen hun wapens af te nemen. De dode kinderen waren volgens hem niet echt en de ouders zouden ingehuurde acteurs zijn.

'Een hel'

Voor die ouders hadden Jones' uitzendingen vreselijke gevolgen. Ze werden gepest en zelfs bedreigd door mensen die de verzinsels geloofden. Nabestaanden gaven tijdens de rechtszaak aan de afgelopen negen en half jaar door een hel te zijn gegaan. 

De complotdenker gaf later toe wel degelijk te geloven dat de schietpartij had plaatsgevonden. Wel vertelde hij vorige maand zijn toehoorders nog dat mensen het recht hadden om aan het bloedbad te twijfelen. "Ik weet ook niet wat daar precies heeft plaatsgevonden", zei hij.